De staking bij de spoorwegen begint vanaf 22 uur vanavond.© Tom Palmaers

Maar één op drie treinen en helft van bussen rijdt op stakingsdag vrijdag

Hasselt -

Het gemeenschappelijke vakbondsfront houdt op vrijdag 10 maart een nationale stakingsdag. Dat zal al vanaf donderdagavond voelbaar zijn bij het openbaar vervoer.

Guy Thuwis

De stakingsdag vormt de afsluiting van een nationale actieweek van de bonden voor de versterking van de openbare diensten.

Bij de spoorwegen verwacht NMBS dat ongeveer één op de drie treinen zal rijden. Vanaf donderdagavond 22 uur geldt een alternatieve treindienst. De meeste P-treinen tijdens de spitsuren zullen morgen niet rijden. Eén op de twee IC-treinen en één op de drie S- en L-treinen zullen wellicht wel rijden. Vooral in Wallonië zal de staking sterk voelbaar zijn.

Bij De Lijn verwacht men in alle Vlaamse provincies hinder voor het bus- en tramverkeer. Op basis van het aantal werkwillige chauffeurs schat men dat 57% van de bussen zal uitrijden. In Limburg is dat 56%. Ook De Lijn heeft een alternatieve dienst uitgewerkt. Reizigers kunnen best de website of app raadplegen. De routeplanner toont altijd de meest actuele situatie.

Beu

TreinTramBus is het beu dat de reizigers telkens het gelag van de stakingsdagen betalen. “In minder dan een jaar tijd leggen de vakbonden in ons land voor de vierde keer alle openbaar vervoer plat om hun grieven kracht bij te zetten. Het is al te gemakkelijk om de gebruikers van het openbaar vervoer ongevraagd steeds opnieuw als stootkussen te gebruiken voor de syndicale actie. Zij zijn het niet die invloed hebben op de gestegen energieprijzen, de dalende koopkracht of de pensioenproblematiek. Wel integendeel, ze zijn er mee het slachtoffer van”, zegt Kees Smilde, woordvoerder van reizigersvereniging TreinTramBus.

De reizigersvereniging klaagt ook aan dat 24-urenstakingen altijd de avond voordien om 22 uur beginnen en in de praktijk minstens 36 uur duren.

Aangeboden door onze partners