© AFP

Drie spoorwegmedewerkers aangeklaagd voor betrokkenheid bij treinongeval in Griekenland

Het Griekse gerecht heeft donderdag drie mensen in vervolging gesteld voor hun mogelijke rol bij de treinramp op 28 februari die aan 57 mensen het leven kostte. Dat blijkt uit gerechtelijke bron.

jvhBron: BELGA

Het gaat om een treininspecteur en twee medewerkers van het spoor die hun werkpost op de bewuste avond eerder zouden hebben verlaten. De drie worden vervolgd voor het verstoren van de vervoersveiligheid, doodslag door nalatigheid en lichamelijk letsel, aldus de bron.

Zondag nog werd de stationschef van Larissa in voorlopige hechtenis geplaatst. De 59-jarige man werd urenlang verhoord en zou zijn verantwoordelijkheid hebben erkend. Hij wordt ervan beschuldigd “verantwoordelijk te zijn voor de dood van een groot aantal mensen”, waarop straffen staan van tien jaar tot levenslang in Griekenland. 

Het treinongeval, waarbij een passagierstrein frontaal in botsing kwam met een goederentrein, kostte het leven aan zeker 57 mensen. De stationschef zou de spoorwissels verkeerd hebben ingesteld, waardoor de passagierstrein op hetzelfde spoor terechtkwam als de goederentrein, die uit de tegenovergestelde richting kwam. 

Het dodelijke ongeluk leidde tot toenemende kritiek op de slechte staat van het spoornet en was de aanleiding voor talrijke protesten en stakingen.

Premier Kyriakos Mitsotakis bood donderdag in het eerste kabinetsoverleg sinds het ongeluk nogmaals zijn excuses aan namens “iedereen die het land jarenlang heeft bestuurd”. Hij nam zelf ook verantwoordelijkheid en beloofde “absolute transparantie” in het onderzoek. Ook zei hij financiële steun toe aan de nabestaanden en gewonden.

Aangeboden door onze partners