© BELGA

Veertiger krijgt 40 maanden met uitstel voor verkrachting halfzusje in jacuzzi

Hechtel -

Een 41-jarige man uit Hechtel-Eksel krijgt 40 maanden cel met uitstel onder voorwaarden voor de verkrachting van zijn minderjarig halfzusje. Hij penetreerde haar in de slaapkamer en in de jacuzzi.

Shauni Deferm

De feiten vonden meermaals plaats tussen 14 augustus 2018 en 1 mei 2020, toen de verdachte inwoonde bij het gezin. Hij is de halfbroer en tevens peter van het ondertussen 15 jaar oude meisje. De feiten kwamen aan het licht nadat de vader van het kind aangifte deed toen een medewerkster van het vertrouwenscentrum van de school hem over de feiten aansprak. Het kind, dat zwakbegaafd is en naar een aangepaste school gaat, had de vrouw in vertrouwen genomen over wat ze thuis moest ondergaan.

Het meisje werd nadien verhoord door de politie en vertelde hoe haar halfbroer de eerste keer toesloeg toen ze amper elf jaar oud was. Dat gebeurde in haar slaapkamer op de benedenverdieping van het huis. De laatste keer vergreep de man zich aan zijn halfzus toen ze allebei in de jacuzzi zaten.

Geheimpje

Het kind vertelde aan haar moeder wat er in de jacuzzi gebeurde. Zij spoorde de man vervolgens aan om te verhuizen. “Maar het meisje benadrukte dat hij ondanks zijn verhuis nog steeds aan haar slaapkamerdeur kwam voelen. Ze zei dat ze de deur daarom op slot doet als iedereen slaapt”, staat te lezen in het vonnis. De man beschikte echter nog steeds over de sleutel van de gezinswoning.

Volgens de Hasseltse rechter is het ook duidelijk dat de moeder van het kind niet wilde dat het verhaal buiten de vier muren van de gezinswoning zou treden. Zo vertelde de moeder aan haar dochter dat ze het nooit tegen iemand mocht vertellen. “Ze probeerde de zaak intern op te lossen: de beklaagde verhuisde, de kamerdeur ging ’s nachts op slot en het kind en de moeder deelden samen ‘een geheimpje’”, aldus de rechter in het vonnis.

Straf met uitstel

De beklaagde ontkende tijdens zijn verhoor de feiten en verklaarde dat alles per ongeluk gebeurde. Zo zou hij haar wel eens met zijn knie gestoten hebben tijdens het spelen. Tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank, gaf hij de feiten wel toe. Volgens de gerechtsdeskundige is een begeleiding aangewezen omdat de man moet leren omgaan met seksualiteit, seksuele behoeftes en frustraties.

De Hasseltse rechter legde de beklaagde daarom een celstraf van veertig maanden met uitstel onder voorwaarden op. Hij werd ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. De vader van het meisje krijgt een schadevergoeding van 1.000 euro. Het kind zelf krijgt 3.000 euro toegewezen.

Aangeboden door onze partners