© AFP

Cruiseschip voor duizend asielzoekers in Nederland moet weg na raadpleging omwonenden

Een cruiseschip dat aangemeerd ligt in het Nederlandse Velsen, en waarop de afgelopen maanden zo’n duizend asielzoekers worden opgevangen, moet waarschijnlijk per half april vertrekken. Dat heeft het schepencollege van Velsen aan de gemeenteraad voorgesteld.

jvhBron: BELGA

Het gemeentebestuur doet dit voorstel na raadpleging van omwonenden. Daaruit bleek dat 59 procent van de ondervraagden negatief staat tegenover langer blijven van het opvangschip. “Dit is een heldere uitkomst. Het college neemt daarom het voorgenomen besluit om het opvangschip niet te verlengen na 16 april 2023”, schrijft het college aan de raad. Het gemeentebestuur ziet wel een mogelijkheid om in de toekomst een klein zeecruiseschip te gebruiken als opvanglocatie voor zo’n vierhonderd vluchtelingen.

In september vorig jaar besloot de gemeenteraad dat het zeecruiseschip Silja Europa een half jaar duizend asielzoekers een onderkomen zou bieden. Er is in Nederland nog altijd een dreigend tekort aan plekken om asielzoekers onder te brengen. Vorig jaar moesten mensen regelmatig buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Voor de Nederlandse staatssecretaris van Asielzaken Eric van der Burg is het een tegenvaller. “Een klap voor de opvangcapaciteit want we hebben de plekken zo hard nodig en we moeten nu voor deze duizend mensen een andere plek vinden”, reageert hij op Twitter. Hij dankt de gemeente Velsen en hoopt dat een andere gemeente het cruiseschip wil ontvangen.

Aangeboden door onze partners