Ex-renner Danny Nelissen aangeklaagd voor seksueel getinte opmerkingen tegenover wielerjournaliste Marijn de Vries

Er is een klacht ingediend wegens ongepaste opmerkingen tegen wielercommentator en ex-renner Danny Nelissen (52), zo meldt de Nederlandse krant De Limburger. Vorige week had de Nederlandse journaliste Marijn de Vries in een column verteld over wangedrag van een collega toen ze voor De Avondetappe in de Tour de France was. Volgens De Limburger was die collega Danny Nelissen.

Michael Van Damme

  De klacht tegen Danny Nelissen gaat over ongewenste en seksueel getinte opmerkingen jegens Marijn de Vries.

  De klacht is sinds 2016 bekend bij de sportredactie en sinds 2022 bij de directie van de Nederlandse publieke omroep NOS, maar er zouden nog geen maatregelen zijn genomen op basis van die klacht.

  “Het vrat me leeg”

  “Stel je voor dat je naast een collega in de auto belandt die dagenlang alleen maar smerige taal uitslaat. Soms zit er nog iemand in de auto, maar meestal ben je met hem alleen. Dan heeft hij het over wijven. En neuken. Stel je voor hoe dat aan je vreet. Hoe je aan jezelf gaat twijfelen. Hoe machteloos je je voelt. Hoe je daar geen kant mee op kunt. Het heeft mijn carrière beschadigd, maar vooral mij als persoon. Het vrat me leeg, vanbinnen”, schreef De Vries.

  De Vries meldde de feiten bij haar eindredacteur. Ze kreeg te horen dat het niet makkelijk was om het autoschema in de Tour om te gooien, maar het zou bekeken worden. Verder werd er niks met de melding gedaan.

  “Mijn reactie volgt nog”

  Nelissen reageerde kort bij De Limburger, maar niet inhoudelijk. “Ik ga nu niet reageren. Als ik alles heb bekeken, volgt mijn reactie. Dat kan morgen zijn, volgende week of volgende maand. Ik kies zelf mijn moment”, aldus de NOS-wielercommentator.

  Over de beschuldigingen van De Vries, zegt hij dit: “Er zijn een heleboel mensen die toen niet in die auto hebben gezeten, maar afgelopen dagen toch van alles hebben geroepen”, gaf hij nog wel aan.

  Zondag raakte bekend dat de hoofdredactie van NOS Sport opstapt na meerdere meldingen en verhalen van pest- en wangedrag. De NOS bood zijn excuses aan omwille van de onveilige werksfeer.

  Een onafhankelijke commissie gaat nu extra onderzoek doen naar de meldingen.

   Aangeboden door onze partners