Titelstrijd ligt terug open na nederlaag van Racing Genk tegen Union.© TV Limburg

Referee Department: “Terechte penalty voor KV Mechelen tegen STVV, onterechte strafschop voor KRC Genk”

STVV schreeuwde moord en brand na de veelbesproken VAR-interventie op bezoek bij KV Mechelen en ook in de topper tussen KRC Genk en Union speelde de scheidsrechters een belangrijke rol. Het Referee Department steunt de beslissing van de ref om een penalty te fluiten voor KV Mechelen, in de Cegeka Arena had Genk geen penalty verdiend.

Domien Brepoels

“Terechte penalty KV Mechelen”

Even terugspoelen naar zaterdagavond. Nadat in de 78ste minuut een vrije trap voor KV Mechelen uitmondt in een doeltrap voor STVV luistert scheidsrechter Wim Smet plots naar videoref Nathan Verboomen. Die ziet in Tubeke, wat iedereen in het AFAS-stadion was ontgaan. Da Cruz had de bal in de Truiense zestien van dichtbij tegen de elleboog van de opverende Hara gekopt. Verboomen roept Smet naar het scherm, waarna die naar de stip wijst. Tot woede van STVV, waar coach Bernd Hollerbach na afloop zijn spelers zelfs een spreekverbod oplegt. Ook bij KV Mechelen begrijpen ze niet goed wat aan de hand is. “Hoe kan je nu oordelen dat dit penalty is”, vroeg onze huisref Serge Gumienny zich luidop af.

Maar wat blijkt bijna 48 uur na de feiten. Zowel Verboomen als Smet hadden het bij het rechte eind. Dat is wat het Referee Department laat weten in zijn wekelijkse terugblik op maandag. “De STVV-speler raakt de bal met zijn arm/elleboog terwijl die van het lichaam is”, klinkt het. “Het Referee Department steunt de VAR-review en de beslissing van de scheidsrechter.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Geen strafschop voor Genk”

KRC Genk klom zondagnamiddag op voorsprong in de topper tegen Union na een penaltytreffer van Bryan Heynen. Union-verdediger Siebe Van Der Heyden kreeg de bal op zijn rechterarm in het strafschopgebied. Het Referee Department stelt nu dat de fase verkeerd beoordeeld werd. “Het Professioneel Refereeing Department verwacht een VAR-interventie en geen strafschop omdat de rechterarm van de Union-speler naast zijn lichaam is, een normale positie aanneemt en er geen beweging is van de arm naar de bal.”

Het Referee Department kwam ook nog terug op het afgekeurde doelpunt van Daniel Munoz na handspel van Mark McKenzie. “Een terechte beslissing van de scheidsrechter. Volgens de spelregels is het een overtreding als een speler rechtstreeks scoort na contact met zijn hand/arm, zelfs als dit per ongeluk gebeurt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners