De boom viel dwars op een geparkeerde wagen achter het huis van de familie Gelders-van Rens.© Mark DREESEN

Boom valt op auto in Lanklaar: enkele tientallen oproepen van omgewaaide bomen in Limburg

DILSEN-STOKKEM -

Een stevige rukwind heeft maandag een dikke boom geveld op het kruispunt van de Oude Baan en de Dorpsstraat in Lanklaar. De 90 jaar oude beuk viel dwars over een auto die achter een woning geparkeerd stond. Niemand raakte gewond.

Mark Dreesen en Mireille Maes

“Ik hoorde om 15.15 uur een hevig gekraak”, vertelt Antoine Van Ham uit de Dorpsstraat in Lanklaar. “Er waaien in het centrum wel regelmatig bomen om. Dus ik herkende het geluid. Ik ben onmiddellijk naar de locatie gefietst om hulp te bieden. Op de Oude Baan zag ik heel wat takken over straat liggen.”

De boom, die met wortel uit de grond werd gerukt, stond op het perceel van de familie Wim Gelders-van Rens op de hoek van de Oude Baan en de Dorpsstraat. “Ik stond net buiten”, aldus eigenaar Wim Gelders. “De wind raasde door het dorp en ik heb de boom zien vallen. In twee seconden was het gebeurd. De boom stond naast een garage en mijn haag op de Oude Baan. Als bij wonder viel de boom in mijn tuin en niet dwars over de Oude Baan waar veel passage is. In de achtertuin stond helaas wel mijn wagen, een Citroën.” De boom vernielde ook een metalen poort, een carport en viel rakelings langs een boot. “De auto is total loss. Ik vraag me af hoe ik die dikke boom van mijn wagen ga halen. Gelukkig was de school nog niet uit en wandelden er geen leerlingen van de school IMK over straat. Die school ligt vlak tegenover mijn huis.”

De brandweer van Maasmechelen kwam ter plaatse om de boom deels in stukken te zagen en takken van de straat te halen. “Ik was toch wel geschrokken”, aldus bewoonster Petra van Rens. “De boom had ook op onze garage kunnen vallen. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Het had veel erger kunnen aflopen.”

Bomen

In Dilsen viel zondagavond al een boom op elektriciteitskabels op de Pastoorsdijk in Elen. Maandag sneuvelden er nog bomen op de Rozenlaan in Rotem en de Boslaan in Lanklaar.

Bij de hulpverleningszone Oost-Limburg kwamen maandag in totaal zo’n 5 oproepen binnen van stormschade. In de hulpverleningszone Noord-Limburg ging het ook over zoveel oproepen. Het ging telkens over omgevallen bomen. In de hulpverleningszone Zuid-West Limburg waren er een 10-tal oproepen.

Aangeboden door onze partners