© Bettmann Archive

Dick Fosbury, Amerikaan die voor revolutie in hoogspringen zorgde met nieuwe techniek, is overleden

De voormalige Amerikaanse hoogspringer Dick Fosbury, die in zijn sport voor een revolutie zorgde door met de rug over de lat te springen, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn manager.

Bron: BELGA

Fosbury toonde zijn nieuwe techniek, die bekendstaat als de Fosbury Flop, voor het eerst in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico. Daar vestigde de Amerikaan met een sprong over 2m24 een olympisch record en won hij goud. Zijn concurrenten gebruikten op dat moment allemaal nog de traditionele schaar- of rolsprong. Vandaag wordt de Fosbury Flop door zowat alle hoogspringers gebruikt.

Het overlijden van Fosbury, die leed aan lymfeklierkanker, zorgt voor heel wat reacties in de atletiekwereld. Zo schrijft de legendarische sprinter Michael Johnson: “Het woord legende wordt waarschijnlijk te vaak gebruikt. Dick Fosbury was een echte LEGENDE! Hij veranderde een volledige sportdiscipline voor altijd met een techniek die op dat moment gek leek maar het resultaat maakte er de standaard van.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners