© AP

Pick-uptruck rijdt “opzettelijk” in op voetgangers in Canada: twee doden en negen gewonden

In Amqui, in de Canadese provincie Quebec, is een pick-uptruck ingereden op voetgangers. Daarbij zijn twee doden gevallen en negen gewonden. Dat meldt de politie, die verklaart dat het lijkt te gaan om een opzettelijke daad.

adbBron: BELGA, CBC, Global News

De aanrijding gebeurde rond 15 uur lokale tijd. “De bestuurder van de pick-uptruck reed voetgangers aan die langs Route 132 wandelden. Hij vervolgde zijn weg voor een zekere afstand en reed andere voetgangers aan”, verklaarde sergeant Claude Doiron.

De 38-jarige bestuurder sloeg daarna op de vlucht, maar gaf zichzelf later aan. Hij is gearresteerd, aanvankelijk op verdenking van een fataal vluchtmisdrijf, maar intussen ook voor moord. “Het onderzoek suggereert dat het een opzettelijke daad was, gepleegd door de verdachte”, zei woordvoerder van de politie van Quebec Hélène St-Pierre.

Over een motief is nog geen duidelijkheid, volgens de woordvoerder. Een hooggeplaatste overheidsbron verklaarde volgens persagentschap AP en Global News dat het incident niet gerelateerd was aan terreur of nationale veiligheid.

Kinderen gewond

Twee mannen, een zestiger en een zeventiger, zijn overleden. Negen mensen raakten gewond, van wie er drie in levensgevaar zijn, volgens de politie. Onder de gewonden zijn drie kinderen, maakte de politie eerder bekend.

© AP

Een team werd ter plaatse gestuurd om psychologische bijstand te verlenen, omdat veel getuigen in shock zijn, verklaarde een woordvoerder van de plaatselijke gezondheidsautoriteit.

Een vrachtwagenchauffeur, Alain Gilbert, vertelde aan Radio-Canada dat hij na de aanrijding minstens vier volwassenen op de grond zag liggen, over een afstand van 500 meter, en dat hij een politieagent iemand zag proberen te reanimeren. Een vrouw die in de buurt werkt, Chantal Poirier, zei dat zij en haar collega’s de gordijnen openden en dat zij vier mensen op de grond zag liggen. Ze ging naar buiten, naar een slachtoffer, en “ik bleef gewoon bij haar”.

Canadees premier Justin Trudeau betuigde via Twitter zijn medeleven en bedankte de hulpverleners. “Ik ben met heel mijn hart bij de burgers van Amqui.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Begin februari kwamen in een voorstad van Montréal, de grootste stad van Quebec, ook al twee kinderen om het leven toen een man opzettelijk met een bus inreed op een kinderopvang.

Aangeboden door onze partners