Jacinda Ardern kan een internationale functie aannemen.© AP

Jacinda Ardern is Nieuw-Zeelandse premier af, maar topjobs blijven lonken

De Nieuw-Zeelandse politiek ziet oud-premier Jacinda Ardern graag in een internationale functie. Premier Chris Hipkins denkt aan een belangrijke functie in een internationale campagne en parlementsleden denken zelfs aan een ambassadeurschap.

Nienke WensveenBron: The Daily Mail

Na de aanslag in Christchurch lanceerde Ardern met Franse president Macron een campagne tegen extremisme op internet. Inmiddels werken 120 overheden en grote techbedrijven samen om online extremisme te verbannen. Premier Hipkins noemt de campagne “een van onze internationale prioriteiten”.

Hij ziet graag dat Ardern bij de campagne betrokken blijft. “Nieuw-Zeeland heeft positief internationale leiderschap daarin laten zien en ik wil verzekeren dat dat zo blijft”, zegt Hipkins. “Er is potentie voor Jacinda Ardern om betrokken te blijven en te zijner tijd zullen we ontdekken hoe dat eruit kan zien.”

In Nieuw-Zeeland wordt ook gesuggereerd dat Ardern na haar politieke carrière ambassadeur kan worden. Oppositieleider Nicola Willis van New Zealand National Party ziet dat wel zitten: “Ik ben erg geïnteresseerd wat premier Ardern wil gaan doen”, zegt Willis. “Is dat ambassadeur voor Nieuw-Zeeland zijn om de belangen van ons land te behartigen, dan denk ik dat de Nationale Partij dat zal steunen.”

Ardern heeft sinds haar ontslag geen interviews gegeven. Haar woordvoerder wil niks lossen over de toekomstplannen van de oud-premier. Op dit moment is ze nog parlementslid. Op 15 april zal ze ook het parlement verlaten en geeft ze een afscheidsspeech.

Aangeboden door onze partners