Schildpad overleeft uitslaande dakbrand in Tongeren niet

Tongeren -

Een uitslaande dakbrand heeft donderdagochtend zware schade aangericht in een huis in de Tiende Meistraat in Tongeren. Het vuur brak uit op de bovenverdieping, vermoedelijk door een kortsluiting in een boiler. Een schildpad die op zolder een winterslaap deed, overleefde de brand niet.

Dirk Roefflaer en Marij Wyers

De brand ontstond rond 00.30 uur. Bewoner Jos Vandeschoor (66) was net thuis van een repetitie in schouwburg Casino. “Mijn vrouw lag al te slapen. Toen ik de slaapkamer inliep, hoorde ik een vreemd geluid. Ik dacht dat er een steenmarter op de zolder liep en ging gewoon in mijn bed liggen. Maar het geluid werd harder en harder. Dus stond ik op en toen ik de deur van de slaapkamer opende, hing er al een dichte rook in de hal en een brandgeur. Ik trok de deur open van de kamer tegenover de slaapkamer en daar zag ik hevige vlammen. Dan heb ik meteen mijn vrouw wakker gemaakt en zijn we naar buiten gevlucht.”

De brand brak uit op de bovenverdieping, vermoedelijk door een defecte boiler.© Dirk Roefflaer

De brandweer was snel ter plaatse. “De brand is op de bovenverdieping ontstaan, vermoedelijk door een technisch defect aan een boiler”, zegt officier Gert Linten. “De vlammen zijn door de houten zoldering geslagen en de hele zolder is vernield. In de rest van het woning is er rook- en waterschade. We hebben het gat in het dak gedicht met een zeil.”

De bewoners kunnen voorlopig terecht bij hun dochter.© Dirk Roefflaer

Het huis is voorlopig onbewoonbaar. Het koppel kan tijdelijk terecht bij hun dochter die in Heers woont. “De elektrische boiler hing tegen de muur in een kamer waar zes hangkasten stonden, gevuld met kleding. Daar blijft niets meer van over. De badkamer is ook ernstig beschadigd. Gelukkig zijn we op tijd wakker geworden, anders konden we het nu misschien niet navertellen. De kat is in paniek naar buiten gevlucht, maar onze schildpad heeft het niet gered. Die was aan haar winterslaap bezig in een doos op de zolder... Het beestje was meer dan een halve eeuw oud”, zucht Jos.

© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners