© REUTERS

Amnesty: “Iran onderwerpt kinderen in detentie aan gruwelijke foltering”

De Iraanse inlichtingendienst en veiligheidstroepen maken zich schuldig aan de foltering van minderjarige demonstranten. Met afranselingen, geseling, elektrische schokken, verkrachting en ander seksueel geweld proberen de autoriteiten hun deelname aan de landelijke protesten de kop in te drukken, zo hekelt de ngo Amnesty International. De jongste slachtoffers zouden amper twaalf jaar oud zijn.

gjsBron: BELGA

Uit onderzoek van de ngo blijkt dat jongens en meisjes in hechtenis onderworpen worden aan gruwelijke foltermethoden. Hiermee proberen de veiligheidsdiensten hen te straffen en zover te krijgen om “bekentenissen” af te leggen.

“Het is weerzinwekkend dat ambtenaren zo’n criminele macht uitoefenen over kwetsbare en angstige kinderen”, zo stelt Diana Eltahawy, plaatsvervangend regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Eltahawy noemt dit geweld dan ook een manier om de “levendige geest van de jeugd van Iran te onderdrukken”.

Verklaringen

Amnesty heeft de gevallen van zeven kinderen in detail gedocumenteerd. De organisatie ontving verklaringen van de slachtoffers en hun families, en ook van negentien ooggetuigen, over foltering van de kinderen.

Volgens schattingen van de ngo zijn mogelijk duizenden kinderen in de golf van arrestaties meegesleurd. Zonder onderscheid te maken met de volwassenen, worden sommigen gemarteld, zoals jongens die met een stroomstootwapen elektrische schokken kregen toegediend op hun genitaliën.

Verstikking

Andere foltermethoden zijn onder andere slaan (met wapenstokken en geweren), het toedienen van onbekende medicatie, het hoofd van de kinderen onder water houden, ophanging aan hun armen en verstikking. Ook vormen van seksueel geweld, de dreiging ermee en psychologisch geweld duiken meermaals op in het dossier.

“De autoriteiten moeten onmiddellijk alle kinderen vrijlaten die alleen maar vastzitten omdat ze vreedzaam protesteerden”, zegt Eltahawy. “We roepen alle staten op om universele rechtsmacht uit te oefenen over Iraanse beambten die verdacht worden van criminele verantwoordelijkheid voor internationale misdrijven zoals foltering.”

Aangeboden door onze partners