De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente tot 3,5 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 50 basispunten. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu op 3,5 procent.

Bron: BELGA

De twijfel was groot, over wat de ECB zou doen. Iedereen ging er tot voor kort uit dat de ECB de rente opnieuw met 0,5 procentpunt zou verhogen. Tot vorige week, want toen kwam Silicon Valley Bank in zwaar weer terecht door verliezen op haar obligatieportefeuille, wat de vrees voor een nieuwe bankencrisis voedde.

De ECB vindt toch dat de inflatie toch nog te lang te hoog blijft, wat een nieuwe renteverhoging met 0,5 procentpunt verantwoordt. De beleidsrente staat nu op 3 procent. Volgens haar nieuwe inflatieprojecties zou de inflatie in 2023 op 5,3 procent uitkomen, 2,9 procent in 2024 en 2,1 procent in 2025.

(Lees verder onder de grafiek)

De vrees voor te hoge inflatie is dus groter dan die voor een nieuwe bankencrisis. Dat laatste werd gisteren op de beurs aangewakkerd toen ook het Zwitserse Credit Suisse financiële problemen opbiechtte en het aandeel vervolgens zwaar kelderde. Bankaandelen in geheel de wereld gingen hierna fors lager op de beurs. Er was daardoor een vlucht naar vastrentende producten zoals obligaties, wat de langetermijn rente deed dalen. Iets wat de ECB om de inflatie te bestrijden net wou vermijden.

De ECB zei in haar persmededeling waarom het zich hierover niet zoveel zorgen maakt: “de banksector in het eurogebied is schokbestendig, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities. De beleidsinstrumenten van de ECB zijn in elk geval volledig toegerust om indien nodig liquiditeitsondersteuning te verstrekken”.

Aangeboden door onze partners