© BART DEWAELE

Pensioenextra’s in de Kamer: alle vaste ambtenaren kregen extraatje tot acht maandlonen

Naast vijf voorzitters en acht topambtenaren hebben jarenlang ook statutaire personeelsleden van de Kamer een extra vergoeding gekregen wanneer ze met pensioen gingen. Dat blijkt uit documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Bron: BELGA

Het gaat om een zogenaamde eindeloopbaanvergoeding. Elk vastbenoemd personeelslid dat de Kamer verlaat én zijn of haar vroegste pensioenleeftijd heeft bereikt, krijgt een bonus gelijk aan vier maanden de laatst verdiende brutowedde. Wie nog blijft doorwerken tot aan de wettelijke pensioenleeftijd, krijgt een vergoeding van acht maanden brutowedde. De regeling bestaat sinds 1998, maar is sinds november 2022 tijdelijk opgeschort.

In een nota van 30 januari 2023 gericht aan het bureau van de Kamer plaatst de dienst boekhouding vraagtekens bij de juridische grondslag. De goedkeuring van de vergoedingen werd bovendien niet ter informatie aan het bestuurscomité noch aan het bureau voorgelegd. De parlementsleden kregen dus nooit zicht op wie welke vergoedingen uitbetaald kreeg: de betrokken ambtenaren regelden dit onderling.

Hoeveel mensen zo’n eindeloopbaanvergoeding in de afgelopen 24 jaar hebben gekregen, is niet duidelijk, maar volgens Het Laatste Nieuws gaat het gaat om zeker honderden oud-ambtenaren. Momenteel zijn 642 vaste ambtenaren aan de slag in de Kamer.

    Aangeboden door onze partners