Eerste aanknopingspunt in zoektocht naar vermiste vrouw: Simone (80) gespot op camera vlak bij haar woning

Houthalen-Helchteren -

Het parket Limburg en de politie Carma roepen de buurtbewoners op om in hun tuinen en tuinhuizen te kijken of ze daar niets vinden wat kan helpen in de zoektocht naar de 80-jarige Simone Mariën uit Houthalen-Oost. Intussen raakte bekend dat ze zo goed als zeker op camerabeelden in de buurt van haar huis werd gespot.

Mireille Maes, Chris Nelis, Sanne Deferme en Phillip Pergens

Parket en politie beschikken voor het eerst over een aanknopingspunt in de zoektocht naar de tachtigjarige vrouw uit Houthalen-Oost. Camerabeelden registreerden donderdag tussen 10 en 11 uur een fietsende vrouw in de omgeving van de Canadastraat en Olmenstraat. De kledij en fiets komen overeen met de persoonsbeschrijving van de vermiste.

De mensen belast met het verdwijningsonderzoek roepen de mensen uit de wijde omgeving van Houthalen-Oost op om de tuinen en tuinhuizen te controleren. Het kan namelijk helpen om op die manier Simone Mariën terug te vinden. Ook de mensen met camerabeelden worden gevraagd om hun videomateriaal te herbekijken. Wie meer informatie heeft over de verdwijning van de vrouw wordt gevraagd om meteen met de politie contact op te nemen.

© rr

Gps-tracking

Vrijwilligers die zelf willen zoeken naar de vrouw moeten dit melden aan de politie Carma. Het is belangrijk dat wie gaat zoeken daarbij een applicatie gebruikt om hun zoektocht via gps-tracking te registreren. Ook deze informatie spelen ze best door aan de politie die de zoektocht coördineert. Zo kan het overzicht behouden worden.

Op dag twee van de verdwijning van Simone Mariën werd vrijdagvoormiddag al een helikopter ingezet om te gaan zoeken boven het natuurgebied en de bossen. Dat gebeurde vrijdagavond een tweede keer. De politiehelikopter ging zoeken in de buurt van de woning van de vrouw en het militair domein. “ Ondertussen zijn mensen van de politie Carma met quads in de bossen aan het zoeken. De rechercheurs zijn ook volop bezig met het verzamelen van camerabeelden waar de vrouw mogelijk op kan staan. Zo hopen we een aanknopingspunt te vinden. Mensen die denken over zulke beelden te beschikken, mogen dat altijd laten weten aan de politie”, zegt Marijke Teunis, woordvoerder van het parket van Limburg. Vrijdagmiddag had de zoektocht nog niets opgeleverd.

Terwijl er met de helikopter vanuit de lucht wordt gezocht, is de politie met quads op de grond aan het zoeken.© Sven Dillen

De zoekactie loopt moeilijk, omdat momenteel elk referentiepunt ontbreekt. “Dat de vrouw met de fiets is vertrokken, maakt het ook gecompliceerder. Ze kan grotere afstanden afleggen en het inzetten van speurhonden is veel moeilijker. Al staan ze klaar om te helpen zoeken. Alleen moeten we eerst weten welke richting de vrouw uit is gegaan.”

Honden

Marcel Kumpen van het Limburgs Hondenteam komt samen met zijn hond Sitanka zoeken naar Simone. “De organisatorische hondenteams zijn op vraag van de Cel Vermiste Personen nog niet gestart, omdat er geen aanknopingspunt is”, zegt Marcel. “Wij werken dus los ervan. We komen nu iets van Simone halen om haar te laten snuffelen. Sitanka heeft ervaring met het volgen van sporen van mensen die op de fiets of met de auto vertrekken. We zochten ook mee naar Emilietta in Maasmechelen. We gaan nu vanaf de Tulpenstraat zoeken omdat ze daar het laatst gezien is.”

Marcel Kumpen komt met z’n hond Sitanka al zoeken terwijl de Cel Vermiste Personen nog niet met de honden is gestart omdat een aanknopingspunt ontbreekt.© Sven Dillen

Kleinzoon

Kleinzoon Lars Neyens (19) is vrijdag overal in de buurt met de auto aan het rondrijden om zijn oma te vinden. “Als het vandaag niet lukt, gaat het moeilijk worden. Ze woont nog met mijn opa samen. Oma ging wel vaker wandelen, maar was altijd na een kwartiertje terug omdat ze de weg hier goed kent. Blijkbaar is ze gisteren om 11 uur met de fiets vertrokken. Mijn opa had het niet meteen in de gaten. Wie weet is ze blijven doorfietsen en zo de weg kwijtgeraakt? Op die manier kan ze ver weg zijn.”

De familie krijgt veel steun. “Iedereen die oma kent, helpt zoeken. Ook de politie is meteen in actie geschoten. En online werd haar foto meteen veel gedeeld.”

Kleinzoon Lars Neyens (19) is vrijdag overal in de buurt met de auto aan het rondrijden om zijn oma te vinden.© Sven Dillen

Buren

Buurman Eddy Conte zocht donderdag mee. “We kregen rond 18 uur een bericht dat Simone was vermist. We zijn met verschillende buren beginnen zoeken. Maar op een bepaald moment kwamen we elkaar tegen. Dat was dus niet efficiënt.”

Eddy ging daarop naar de man van Simone. “Hij liet mij weten dat de politie de zoekactie leidde. Ik nam dan contact op met de politie. Die heeft geholpen om alles te coördineren. We zijn begonnen met een vijftigtal mensen rond 21 uur. Daarna sloten nog veel mensen aan. Ik denk dat we met honderd waren. Zelf ging ik rond de vijvers van Hengelhoef zoeken. Maar het was daar pikdonker. Rond 23 uur stopten we. Vandaag ben ik aan het werk, maar ik weet dat er nog veel mensen aan het zoeken zijn.”

“Er gaan nog heel veel mensen helpen zoeken”, zegt buurman Eddy Conte.© Sven Dillen

Sporen

In de zoektocht naar Simone Mariën meldden zich vrijdag in de loop van de voormiddag tientallen mensen aan om te helpen zoeken. “We gaan mensen zeker niet tegenhouden om te gaan zoeken. We vragen wel om zich te melden bij de politie zodat het gecoördineerd gebeurt. Dat er ook door andere verenigingen met honden gezocht wordt, kan. Alleen schatten we de slagingskans klein in. Simpelweg omdat het zoekgebied nog te groot is. Wij zijn intussen op zoek naar de fiets van de vrouw. Dat zou een eerste aanknopingspunt zijn. Het gaat om een lichtgrijze fiets met twee donkerkleurige fietstassen. Mocht die worden gevonden, vragen we wel dat iedereen uit de buurt blijft. Kwestie van geen sporen te vernietigen. En dan kunnen ook frisse honden worden ingezet om de vrouw te gaan zoeken”, aldus nog Marijke Teunis van het parket Limburg.

Simone Mariën vertrok donderdag rond 11 uur aan haar huis in de Perelaarstraat in Houthalen-Oost. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar. De verdwijning was meteen onrustwekkend omdat de dame in kwestie dementerend is.

LEES MEER. Politie en vrijwilligers zoeken naar vermiste Simone (80) uit Houthalen: “Ze kan vier richtingen uitgegaan zijn.”

Tips zijn nog steeds welkom via opsporingen@police.belgium.eu of op het gratis nummer 0800 30 30 0

Aangeboden door onze partners