Themabeeld. — © BELGAIMAGE
Drie jaar cel gevraagd voor wietplantages met 2.500 planten in Hasselt en Lummen
Een 35-jarige Hasselaar hangt drie jaar cel en 8.000 euro boete boven het hoofd voor zijn betrokkenheid bij de uitbouw van twee cannabisplantages. In een loods in Hasselt en in een vroeger café in Lummen trof de politie meer dan 2.500 oogstrijpe planten aan.
Op de beklaagdenbank waren vier plaatsen gereserveerd. Enkel de Hasselaar daagde op. De drie Albanese medeverdachten lieten verstek gaan. “Ik betwist mijn deelname niet, alleen is mijn aandeel niet zo groot als beweerd wordt. Nu heb ik er spijt en veel stress van. Ik had het financieel heel moeilijk”, verklaarde de betichte, die vijf maanden in voorhechtenis zat en 30.000 euro schulden heeft.
Op 20 februari vorig jaar viel de politie binnen op twee plekken: in een loods in de Herkenrodebosstraat naast de Voedselbank in Kuringen en in een vroeger café in de Thiewinkelstraat in Lummen. In Hasselt troffen de speurders een Albanese bewaker aan. Er stonden liefst 1.477 planten. Daarnaast waren ook twee bedden, een koelkast en kookplaten aanwezig in de loods.
Vingersporen en DNA
De Hasselaar kwam in beeld omdat het huurcontract op zijn naam stond. In zijn gsm waren ook allerhande berichten terug te vinden die wezen op de opbouw van een plantage. Nog dezelfde dag volgde een tweede huiszoeking in de Thiewinkelstraat in Lummen met een 1.000-tal planten. Er werden heel wat spullen gevonden die te linken waren aan de Hasseltse plantage. Via vingersporen- en DNA-onderzoek kwamen nog twee Albanezen in beeld.
De procureur duidde dat de Hasselaar niet leert uit zijn fouten. Zijn naam valt ook in het onderzoek naar een plantage in Oudsbergen. Er is drie jaar cel en 8.000 euro boete tegen hem gevraagd. Tegen de Albanezen zijn straffen van 2 jaar tot 30 maanden cel en 8.000 euro boete gevorderd. Daarnaast wil netbeheerder Fluvius 85.000 euro van de verdachten voor het illegaal aftappen van elektriciteit.
Advocate Anne-Catherine Gielen stelde dat haar cliënt zijn verantwoordelijkheid wenst op te nemen. “Maar hij is niet de grote organisator. Het is de Albanese organisatie die hem heeft aangesproken. Mensen die anderen met financiële problemen benaderen. Ik vraag om de gevorderde straf van drie jaar te milderen tot een straf met volledig uitstel.”
Het vonnis valt op 7 april. “Ik heb schrik van de gevangenis en wil mijn werk niet kwijtraken”, sprak de betichte tot slot.
5.500 daders kregen in 2022 een werkstraf: gemiddeld aantal uren het hoogst in Limburg
Dertiger sterft aan overdosis terwijl omstaanders op zijn gezicht tekenen en filmpjes maken
Hasseltse cafébaas die minderjarigen betast veroordeeld tot 24 maanden cel
Beruchte jonge Hasselaar riskeert zes jaar cel voor drugshandel vanuit de gevangenis
Afghaan (32) moet 13.048 euro betalen omdat hij collega neerstak met pen
Boze mijnwerkers trekken door Hasselt: “We zijn niet van plan om ons te laten benadelen”
Koningin Mathilde ontvangt eredoctoraat van de UHasselt: “Dit laat me niet onberoerd”
Bestuurder (21) in snelrecht gedagvaard na inrijden op politie in Heusden-Zolder
Waarom reageerden jongeren zo hevig op topless vrouw? “Typisch verzet tegen de dominante cultuur”
Wat heeft Oekraïne te winnen met droneaanval op Moskou? “Ze mogen niet dezelfde fouten als de Russen maken”
Sint-Truiden verlengt preventieve schorsing financieel directeur met 6 maanden