“Ze had een doordacht systeem opgezet waardoor zij haar gesjoemel jarenlang kon verborgen houden“, aldus de Tongerse rechter.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Werkneemster Genks immokantoor moet schadevergoeding van 138.486 euro ophoesten omdat ze geld doorsluist naar eigen rekening

Genk -

Een voormalige medewerkster van een Genks vastgoedkantoor krijgt 24 maanden cel omdat ze haar werkgever heeft opgelicht. Zo schreef ze geld over naar haar eigen rekening. “De schade die ze veroorzaakte, is enorm.”

Shauni Deferm

De vrouw werkte al meer dan dertien jaar voor het immokantoor als vastgoedbediende. Ze stond in voor de opvolging van verschillende diensten, waaronder het innen van de huurwaarborgen en het doorstorten van huurgelden. Tijdens een interne audit in 2018 kwamen de eerste onregelmatigheden aan het licht, waaronder dossiers die onvolledig waren. “Ze engageerde zich om die foutjes recht te zetten, maar in 2019 werd het kantoor opeens geconfronteerd met een vonnis van de vrederechter. De zaakvoerder had nergens kennis van, omdat mevrouw de dagvaarding en stukken in ontvangst nam en wegmaakte”, aldus de raadsman van het vastgoedkantoor.

Ontslag

In september van dat jaar kwamen nog meer zaken aan het licht. Zo zou de vrouw heel wat geld van de rekening van haar werkgever hebben doorgesluisd naar haar eigen rekening. Om alles te verbergen, zette ze volgens de advocaat van het getroffen kantoor valse handtekeningen in naam van klanten op plaatsbeschrijvingen. Ook stelde ze valse facturen op en deed ze fictieve boekingen, vervalste ze registratiebewijzen en wist ze zelfs het softwaresysteem te manipuleren waarin de huurdossiers beheerd werden.

“Toen ze met alles geconfronteerd werd, legde ze meteen bekentenissen af. Ze zei dat ze alles wilde rechtzetten, maar in plaats daarvan nam ze ontslag en stak ze haar hoofd in het zand. Er kwam geen medewerking en reactie meer.”

De vrouw daagde ook niet op tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse rechtbank. Ondertussen werd het vastgoedkantoor voor 30.000 euro vergoed door de verzekering.

24 maanden cel

“Deze zaak vreet aan mijn cliënt”, besloot de raadsman van de zaakvoerder. “Hij ziet op sociale media hoe zij op vakantie gaat, terwijl hij hier alles moet doen om zijn zaak te redden.” De man zelf bevestigt dat: “Er is een deuk in het vertrouwen bij mijn klanten. Dat herstel gaat nog lang duren. Ik ben al bijna twee jaar lang non-stop aan het werk om dit uit te spitten. Al mijn weekends, vakanties en vrije dagen heb ik er al voor opgeofferd. Ik heb zelfs geld geleend bij de bank en privégeld in mijn zaak gestoken om dit recht te kunnen trekken.”

De Tongerse aanklager sprak over een ingenieus plan van de beklaagde om alle feiten verborgen te houden. “Ze heeft een enorme ravage gecreëerd”, klonk het. Ook de Tongerse rechter is het hiermee eens. “Ze had een doordacht systeem opgezet waardoor zij haar gesjoemel jarenlang kon verborgen houden (…) De schade die zij veroorzaakte is enorm”, zo luidt het vonnis.

De vrouw krijgt een celstraf van 24 maanden en een boete van 4.000 euro. Ze moet een schadevergoeding van 108.486 euro betalen aan haar voormalige werkgever en 30.000 euro aan de verzekeraar.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten