© REUTERS

Onderzoek naar Grieks treinongeval wijst op “ernstige” veiligheidsgebreken van het spoornetbeheer

De Griekse spoorregulator RAS heeft na onderzoek “ernstige” gebreken vastgesteld in de veiligheid van het spoornetbeheer en wijst op een “ontoereikende” opleiding van medewerkers van spoorwegmaatschappij OSE. Dat meldt de spoorwegautoriteit vrijdag.

gliBron: BELGA

Meer dan twee weken na de frontale botsing tussen twee treinen in Griekenland, waarbij 57 doden vielen, onderstreept RAS dat volgens de eerste conclusies van zijn onderzoek “de opleiding van het personeel door OSE onvolledig en dus ontoereikend was”. Zo is er volgens RAS geen bewijs voor handen dat stationschefs die kort voor het ongeluk waren aangenomen, de noodzakelijke basistrainingen hadden afgerond.

Het ongeval van 28 februari wordt voornamelijk toegeschreven aan een fout van de stationschef in Larissa, de stad die vlakbij de plaats van de botsing ligt. Hij zou niet hebben ingegrepen terwijl een goederentrein en een passagierstrein kilometerslang op hetzelfde spoor reden, waarna het tot een frontale botsing kwam. De stationschef werd in beschuldiging gesteld en aangehouden. Ook drie andere werknemers van OSE worden vervolgd.

Naast de verantwoordelijkheid van de stationschef wordt met beschuldigende vinger gewezen naar het versleten spoorwegnet en de vertragingen bij de modernisering van de signalisatie- en veiligheidsmechanismen. Het drama veroorzaakte in Griekenland een golf van verontwaardiging en protest.

Aangeboden door onze partners