De MiG-29’s zijn straaljagers van Russische makelij© AP

Slovakije stuurt 13 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne, Rusland is niet onder de indruk: “Al deze toestellen zullen worden vernietigd”

In navolging van Polen heeft ook Slovakije aangekondigd dat het gevechtsvliegtuigen richting Oekraïne zal sturen. Dat heeft de Slovaakse premier Eduard Heger vrijdag bekendgemaakt op Twitter. Het zou gaan om 13 MiG-29’s, straaljagers van... Russische makelij. Het Kremlin is niet onder de indruk: “Al deze toestellen zullen worden vernietigd.”

Gilles Liesenborghs

“Beloftes moeten nagekomen worden en wanneer Zelenski vroeg om meer wapentuig, waaronder gevechtsvliegtuigen, heb ik gezegd dat we ons best zouden doen. Ik ben blij dat anderen dat ook doen. Militaire hulp is noodzakelijk zodat Oekraïne zichzelf en heel Europa kan beschermen tegen Rusland”, schreef Heger in een tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen speciale opleiding

Eerder deze week had ook Polen al aangekondigd dat het MiG-gevechtsvliegtuigen zal leveren aan Oekraïne. De MiG-29 is een gevechtsvliegtuig van Russische makelij, dat nog dateert uit de Sovjettijd. Kiev maakt nu al gebruik van dat type toestellen. De straaljagers kunnen dus snel ingezet worden, omdat Oekraïense piloten geen speciale opleiding nodig hebben om ze te kunnen besturen. De staat van paraatheid van de Slovaakse MiG-29’s varieert. De toestellen staan sinds augustus aan de grond, nadat een onderhoudsovereenkomst met Rusland werd opgezegd. Slovakije zal naast de straaljager ook het luchtverdedigingssysteem Kub aan Oekraïne leveren.

Het Kremlin reageerde al door te stellen dat de vliegtuigen die Polen en Slovakije naar Oekraïne sturen, “vernietigd” zullen worden. “De levering van deze militaire uitrusting zal, zoals we al herhaaldelijk hebben gezegd, de uitkomst van het conflict niet beïnvloeden”, zei Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. “Dit zal alleen maar extra ellende brengen voor Oekraïne en het Oekraïense volk.”

Oekraïne vraagt al langer om gevechtsvliegtuigen, maar zou het liefst Amerikaanse F-16’s krijgen aangeleverd. Dat zijn modernere toestellen met meer mogelijkheden. De westerse bondgenoten twijfelen evenwel nog of ze aan die vraag tegemoet gaan komen. Sowieso zouden F-16’s pas later in de oorlog kunnen worden ingezet, omdat de Oekraïense piloten eerste een opleiding zouden moeten doorlopen.

Aangeboden door onze partners