Tom Egbers© Anneke Janssen

Emotionele Tom Egbers reageert op tv na beschuldigingen: “Ik laat me niet zomaar bij het grofvuil zetten”

De Nederlandse sportjournalist Tom Egbers heeft vrijdagavond voor het eerst openbaar gereageerd op de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. In de talkshow Khalid & Sophie vertelt hij dat hij moeilijke dagen kent: “Als je afgeschilderd wordt, zoals ik word afgeschilderd... Ik hoop toch dat ik díe man niet ben.”

gliBron: De Telegraaf

Het is voor het eerst dat de sportpresentator van de NOS in de openbaarheid treedt na de publicatie van de Volkskrant over vermeend grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport. In het artikel werd Egbers genoemd als een van de medewerkers die zich schuldig zou hebben gemaakt aan pestgedrag. De NOS maakte vrijdagmiddag bekend dat Egbers de komende maanden niet op tv zal verschijnen.

In de talkshow Khalid & Sophie nam Egbers voor het eerst de gelegenheid om te reageren op de beschuldigingen. “Het gaat niet goed met me. Daar kun je je wel iets bij voorstellen. Je slaapt slecht, niet eigenlijk”, vertelt hij aangedaan. “Als je afgeschilderd wordt, zoals ik word afgeschilderd… Ik hoop toch dat ik díe man niet ben. Ik durf wel de verzekering te geven dat ik die man niet ben.”

LEES OOK. “Als die hoer meegaat, ga ik niet”: hoe kon een cultuur van pesterijen, seksisme en intimidatie bij NOS Sport 20 jaar lang blijven bestaan? (+)

Egbers zou onder meer een vrouwelijke collega, met wie hij een affaire had gehad, een tijdlang hebben geïntimideerd en gepest. Gevraagd om op dat verhaal te reageren, zegt Egbers eerst te moeten uitleggen hoe de vork in de steel zat. “Ik wil beginnen met te zeggen dat ik 32 jaar getrouwd ben. Ik heb een aantal duistere periodes gehad in die meer dan dertig jaar waarin ik mezelf niet was, ongelukkig was, eenzaamheid voelde. En in die periodes heb ik een aantal buitenechtelijke escapades gehad. Daar heb ik veel verdriet van en heb ik mijn gezin er veel verdriet mee gedaan.”

De presentator legt uit daarvoor therapie te hebben gehad en dat hij die periode als ’gruwelijk’ heeft ervaren. In 2005 ging het opnieuw fout toen er een ’jonge, getalenteerde vrouw’ op de redactie kwam. In zijn herinnering was ze echter geen stagiaire, maar was ze net afgestudeerd. “Ze was goed, leuk en geestig. Een aanvulling op de redactie.”

Aangezien Tom en de dame vlak bij elkaar woonden, bracht hij haar met regelmaat naar huis en hadden zij leuke gesprekken in de auto. Soms ging hij daarna met haar mee naar binnen. “Op haar verzoek”, benadrukt hij. “Het was geen seksuele relatie, maar we zoenden wel. Als gelijkgestemden, en dat is leeftijdsloos. We waren dol op elkaar en vonden elkaar erg leuk. Het was zoenen en daarbij bleef het.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zelf een einde aan gemaakt

Egbers stelt dat de ’relatie’ zo’n drie jaar heeft geduurd tot er een einde aan kwam. “Ik voelde me er niet goed bij, ik werd verteerd door schuldgevoel ten opzichte van mijn gezin. Dus heb ik het gekapt.” De presentator stelt dat zij dat niet kon verteren en alsmaar berichten bleef sturen. Zijn dochter vond vervolgens zijn telefoon en las daarop oude berichten tussen Egbers en de ’leuke, goede, frisse collega’. Ook zijn vrouw Janke ontdekte toen de affaire. Zij schrok zich te pletter.

Volgens Egbers probeerde de vrouw hem na het beëindigen van de affaire zwart te maken en zou dit een bom onder zijn huwelijk hebben gelegd. Hij stelt dat hij naar de hoofdredactie is gestapt en daar zijn verhaal heeft gedaan. Na urenlange gesprekken kwam hij echter tot de conclusie dat ze er maar gewoon met zijn allen mee om moesten gaan. Hij erkent dat hij haar mogelijk in termen als ‘serpent’ en ‘as van het kwaad’ heeft omschreven tegenover collega’s op de redactie.

Dat hij haar ook doodsbedreigingen heeft gemaakt, ontkent Egbers wel. Hij zegt dat hij haar bovendien ook nooit buiten het werk heeft lastigvallen, zoals de Volkskrant beweerde.

Volgens Egbers moet er inderdaad iets veranderen in de cultuur op de sportredactie. “De situatie raakt me. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken. En ik wil met iedereen in gesprek die zich door mij onveilig heeft gevoeld. Maar ik laat mij niet na vier decennia bij het grofvuil zetten. Dat laat ik niet zomaar gebeuren”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners