Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)© BELGA

Kans is klein dat er in België een nieuwe bankencrisis komt, zegt Van Peteghem

De kans is klein dat er in ons land opnieuw een bankencrisis ontstaat, nu er ongerustheid is op de financiële markten na het faillissement van twee Amerikaanse banken en de gevolgen daarvan op Credit Suisse. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) zaterdag gezegd op Radio 1.

gliBron: BELGA

“We hebben nog altijd nare herinneringen aan de financiële crisis van 2008, maar toen zijn er wel stappen genomen om de kredietwaardigheid van de banken te verbeteren, de buffers te verscherpen en het deposito- en garantiesysteem te versterken”, stelde Van Peteghem.

De top van Credit Suisse zit dit weekend samen met de Zwitserse toezichthouder over oplossingen voor de bank, nu die werd meegezogen door de neerwaartse spiraal die veroorzaakt werd door het omvallen van de Amerikaanse banken. De bank kreeg al 50 miljard Zwitserse frank steun toegekend van de Zwitserse centrale bank. 

Heel klein risico

Volgens van Peteghem heeft de centrale bank zo aangegeven dat ze nog vertrouwen heeft in Credit Suisse. Hij volgt de situatie van dichtbij op, met de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank, maar verwacht geen problemen voor de Belgische banken indien een systeembank zoals Credit Suisse failliet zou gaan. “Je kunt nooit zeggen dat er geen impact zou zijn, maar we zien vandaag dat het risico heel klein is”, aldus Van Peteghem. “We hebben tijdens de financiële crisis een aantal banken over de kop zien gaan, maar moeten ook beseffen dat er stappen zijn gezet om de banken sterker en weerbaarder te maken.”

Het is ook belangrijk om de kalmte te bewaren en het vertrouwen te garanderen. “De enige manier waarop je met ongerustheid kan omgaan, is door heel feitelijk uit te leggen wat de situatie is”, aldus Van Peteghem.

Aangeboden door onze partners