Vincent Van Peteghem (links) en Alexia Bertrand met premier Alexander De Croo en Peter De Roover. — © BELGA
Federale regering vat begrotingsgesprekken aan: “Geen marge voor bijkomende uitgaven”
De federale regering vat zondag omstreeks 13 uur de gesprekken over de begrotingscontrole aan. Zaterdagnamiddag vinden al bilaterale gedachtewisselingen plaats.
De regering kwam vrijdagochtend samen met de gouverneur van de Nationale Bank en de directeurs van het Planbureau, het Agentschap van de Schuld en het Monitoringcomité. Die laatste instantie publiceerde donderdag een rapport over de budgettaire toestand van ons land, het traditionele startschot voor de begrotingsgesprekken. Volgens het Monitoringcomité stevenen alle Belgische overheden af op een tekort van 27,4 miljard euro, wat ruim 6 miljard euro lager is dan in oktober geschat. Voor de federale overheid gaat het om een verbetering met 3,2 miljard euro. Dat komt omdat de inflatie lager is dan aanvankelijk gedacht en omdat de energieprijzen gedaald zijn, waardoor de kost van het sociaal tarief lager is dan voorzien.
Toch is er ook reden tot bezorgdheid. Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort tegen 2028 namelijk snel op tot 41,6 miljard euro of 6,1 procent van het bruto binnenlands product. De schuld zou dan ruim 117 procent van het bbp bedragen, tegenover iets meer dan 106 procent nu. Bovendien dreigen de nakende verkiezingen van 2024 grote hervormingen te dwarsbomen.
Cd&v-vicepremier Vincent Van Peteghem drong daar zaterdagochtend alsnog op aan. Er moeten hervormingen komen om ervoor te zorgen dat mensen langer werken, anders is dat “schuldig verzuim”, zei hij op Radio 1. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) pleit in La Libre dan weer voor budgettaire discipline. “Er is geen marge voor bijkomende uitgaven”, klonk het daar. Bertrand vraagt net als Van Peteghem een grondigere pensioenhervorming, maar die discussie wordt niet samen met de begrotingscontrole behandeld.
LEES OOK
Alle alarmsignalen gaan af, maar regering tempert verwachtingen over begroting: “We staan er 6 miljard euro beter voor dan gedacht”
Lagere energieprijzen en inflatie bezorgen begroting opsteker van 6 miljard
Monitoringcomité raamt begrotingstekort 6,2 miljard euro lager dan verwacht
Lagere energieprijzen en inflatie bezorgen begroting opsteker van 6 miljard, maar toekomst ziet er somber uit
Belgische schuldpositie ongunstig, dringend maatregelen nodig: “Als we niets doen, zal de realiteit ons vroeg of laat dwingen”
Bekijk
Hoofdpunten
Appeltans kiest voor topadvocaat (en legt zo strategie al op tafel)
Minister Demir scherp voor stad Genk: “Erkenning moskeeën is nachtmerrie”
Papa van Sanda Dia toont de vuile schoenen van zijn zoon: “Dit is het enige wat me nog rest van hem”
Afscheidnemende Frank Deboosere sinds jaar en dag getrouwd met Hamontse ‘weervrouw’
Diepenbekenaar wil zelf windmolen bouwen in zijn tuin: heeft dat zin?
Onderzoek hoe gezond je tuin is: “We willen in heel Limburg theezakjes in de grond”