© rr, Gettyimages

Golf van haat tegen piepjonge daders na moord op Luise (12): gegevens gelekt op Tiktok

De twee jonge meisjes die de Duitse Luise (12) hebben doodgestoken in een bos, krijgen het hard te verduren. Online is een ware heksenjacht ontstaan op de piepjonge daders. Hun identiteit werd verspreid op Tiktok en er worden heel wat doodsbedreigingen geuit aan hun adres. Ondertussen proberen nabestaanden het grote verlies te verwerken.

Gilles LiesenborghsBron: Focus, Bild, Nau

12 en 13 zijn ze, de piepjonge daders van een fatale steekpartij in de Duitse gemeente Freudenberg. Het precieze motief van hun gruweldaad is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Volgens de Duitse krant Bild waren de meisjes Luise al langer aan het pesten. Toen Luise dat aan een volwassene vertelde, namen de meisjes op erg brutale wijze wraak door haar maar liefst 32 messteken toe te dienen. Maar dat willen het parket en de politie niet bevestigen. Ze geven bewust zo weinig mogelijk informatie om de betrokkenen te beschermen.

Een insider onthulde wel dat de meisjes hun verklaringen op elkaar afgestemd zouden hebben. “De twee werden al vroeg ondervraagd. Het was snel duidelijk dat ze allebei exact hetzelfde verkondigden”, aldus de anonieme bron. “Tijdens de verhoren van buurtbewoners bleek echter dat er veel verklaringen waren die het verhaal van de meisjes tegenspraken.” Vermoedelijk hebben de meisjes op voorhand afgesproken wat ze zouden zeggen.

© IMAGO/Rene Traut

De beslissing om niet openlijk te communiceren over het motief, stuit op kritiek in de Duitse media. Volgens experten is de misdaad te spectaculair en gemediatiseerd om geen informatie te geven. Ze zijn van mening dat dat het ontstaan van ongefundeerde of onjuiste theorieën in de hand werkt. Iets wat op sociale media veelvuldig gebeurt. De politie heeft al opgeroepen om niet verder te speculeren. “Wat op sociale media de ronde doet staat soms mijlenver van de bevindingen van het onderzoek”, klinkt het.

Identiteit openbaar

Door hun jonge leeftijd kunnen de meisjes niet strafrechtelijk vervolgd worden. Maar op sociale media worden ze wel gestraft. De afgelopen dagen kregen ze een golf van haat over hun heen. In verschillende Tiktok-video’s werd de identiteit van de meisjes openbaar gemaakt en werden zelfs linkjes gelegd naar hun accounts. Sommige van die video’s werden al meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. De meisjes werden overspoeld met honderden haatberichten en zelfs doodsbedreigingen.

Tiktok zelf heeft al laten weten dat het extra middelen zal inzetten om de haatdragende video’s te weren van hun platform. De accounts van de daders werden intussen offline gehaald.

Herdenkingsdienst en rouwregister

Ondertussen proberen familie en vrienden van Luise het verlies te verwerken. Zondagvoormiddag werd een herdenkingsmis georganiseerd in de kerk van Freudenberg. Heel wat bewoners van de gemeente kwamen er samen om te rouwen over het jonge meisje. Volgende woensdag staat de begrafenis gepland. Familie en dichte vrienden zullen plaatsnemen in de kerk. Anderen kunnen de dienst volgen in een aula van de plaatselijke school via een livestream.

Er is ook een rouwregister in de kerk waarin iedereen zijn medeleven kan betuigen aan de familie. Hendrik Wüst, premier van Noordrijn-Westfalen, kwam zaterdag het rouwregister al ondertekenen. Hij was duidelijk aangedaan door de gebeurtenis: “Dit trekt het vloerkleed onder je voeten vandaan.”

Ook de vrienden van Luise schreven al iets in het rouwregister. “Je was zo’n geweldig persoon en verdiende het niet om zo vroeg te gaan. Je stond altijd voor iedereen klaar en zorgde altijd voor iedereen”, schreef iemand. Een ander meisje nam afscheid van “de beste vriendin die je je maar kan voorstellen”: “Ik mis je ongelooflijk en ik denk elke dag aan je.”

© AFP

Aangeboden door onze partners