Carnaval met uitsluitend Limburgse muziek in Heilig Wammesstoet

MAASEIK
Mark Dreesen

Carnaval vieren op Limburgse dialectliedjes, jawel het kan nog met halfvasten in Maaseik. 30.000 toeschouwers zongen zondag spontaan mee. Prins Bert VII deed dat vanaf een wagen met 111.111 papieren rozen en jeugdprins Vincent I en jeugdprinses Helene I vanaf een wagen vol luchtballonnen. “We hebben acht weken aan de prinsenwagens gewerkt”, vertelt Petronella Zelissen. Reus Riddart van Heppeneert wandelde mee in de optocht. Onder de reus zat Roger Janssen. “Ik doe de kasseien van Maaseik en Leo Peeters de heuvels”, grapt Roger. “Drie kilometer lang onder een reus zitten is wat lang.” Schilders probeerden op schildersezels burgemeester Johan Tollenaere te schilderen. Hun groep ‘Ozze Zjang’ kreeg spontaan applaus voor het idee. Origineel was ook de groep The Masked Singer, maar dit keer wel de ‘Wörfeld Edition’.

Marc Ignoul trok op een wagen twee hoge windmolens door Maaseik. “Ik speel kraai”, grapt Bert Voorjans. “Ik ben tegen een vleugel van een windmolen aangevlogen. Mijn veren hangen nog aan een windmolen.”

Zelfs Jan en Hubert Van Eyck waren levend aanwezig in de optocht. David en zoon Hans Uyttewaal pronkten op een sokkel op een wagen. “We komen wel uit Aldeneik”, aldus het lustige duo.

De groep Noorderwijk bracht ‘Roed-Géél & Greune zonne energie’. “We hebben de zonnepanelen zelf gemaakt”, weet Katleen Dirckx. Lucas Steegmans (8) was imker. “Er vliegen nog 16 blije bijen met mij mee”, lacht Lucas. “Maar ik vang ze allemaal.”

Origineel was ook een groep uit Aalst. “We komen eens halfvasten vieren in Maaseik”, vertelt Joblin Sterck. “Een groep uit Aalst is weer eens wat anders in Limburg. We zijn met een autocar gekomen. Wat hebben jullie hier trouwens leuke muziek in Limburg. Ik versta er niets van, maar origineel is het wel.”

Aangeboden door onze partners