© eva

Halfvastenstoet trekt door Val-Meer in teken van vriendschap

Riemst -

Na het incident in de nasleep van de Lichtstoet in Vlijtingen een week geleden - waarbij ook een aantal heethoofden uit Val-Meer betrokken waren - was het even uitkijken hoe de halfvastenstoet van cv De Knapzèk zou verlopen. Dat gebeurde vlekkeloos, voorbeeldig en in alle vriendschap, ook omdat er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen waren.

De halfvastenstoet in Val-Meer - die voor het eerst uittrok in 1954 - was zondag 19 maart aan zijn 68ste editie toe. Daarmee is het de tweede oudste carnavalsoptocht van Limburg. Met een kwartiertje vertraging vertrok de karavaan vanuit de Toekomst- en Merestraat naar de voornaamste straten van het dubbeldorp om uiteindelijk na een trip van ruim 3 km aan feestzaal De Bond te eindigen. Ook dit jaar kon de stoet rekenen op enkele duizenden belangstellenden die gretig het vele snoep, wafels, chips, gadgets en prullaria verzamelden en achteraf met volle (winkel-)tassen tevreden huiswaarts keerden.

De 30 groepen en praalwagens kwamen niet alleen uit Groot-Riemst, maar ook uit Bilzen, Tongeren, Lanaken, Voeren en uit enkele Waalse grensgemeenten. “Wij zijn hier om plezier te maken en om vriendschappen te sluiten, niet om vijanden te maken of te vechten. Daarom distantiëren we ons ook van elke vorm van agressie en geweld”, aldus enkele leden van de plaatselijke groep ’t Stupke.

De Hofkapel van De Knapzèk mocht de lange stoet op gang trekken terwijl het lokale prinsenpaar Peter I en Kelly II de kleurrijke karavaan afsloot. Vielen op: de Hoarense Jeugd in lederhosen en dirndls, de futuristische NASA-wagen van Sjut In uit Kanne, de goflclub van de Sjpassbaere uit Voeren en het lollypopland van de Lindemannen uit Rutten. De grootste delegatie telden de Strupkes United uit Vroenhoven, in Val-Meer aanwezig met liefst 107 vredelievende paters en nonnen.

De bonte stoet werd in goede banen geleid door opvallend veel begeleiders terwijl de politie een oogje in het zeil hield. “Tot en met de ontbinding van de stoet verliep alles vlekkeloos, voorbeeldig en in alle vriendschap. Precies zoals carnaval hoort gevierd te worden”, besloot gemeentelijke veiligheidscoördinator Dominique Goossens. En toen begon in zaal De Bond de after-party met dj Eddy aan de knoppen.

(eva)

© eva

© eva

© eva

© eva

© eva

© eva

© eva

© eva

© eva

© eva

Aangeboden door onze partners