“Na een goed EK en een tegenvallend WK gaat het bij Nicky opnieuw de goede kant op. Dit resultaat moet haar vertrouwen een boost geven”, zegt Kenny De Ketele over de tweede plaats van Nicky Degrendele.© Marc Van Hecke

Wielrennen Elite Nations Cup in Caïro

Pistecoach Kenny De Ketele maakt positieve balans op na Nations Cup: “Fabio en Robbe verdienden beter dan de vierde plaats”

Laarne -

De tweede manche van de Nations Cup heeft zijn geheimen prijsgegeven. Nicky Degrendele smukte het optreden van de Belgische delegatie op met zilver in de keirin. Fabio Van Den Bossche en Robbe Ghys tuimelden na een dijk van een ploegkoers net naast het podium. Junioren Hélène Hesters betaalde leergeld aan de zijde van een sterke Katrijn De Clercq.

Freddy De Geest

“We hebben gedaan wat moest”, evalueert Kenny De Ketele de passage in Caïro. “We trokken met een onuitgegeven viertal naar de ploegenachtervolging. Punten pakken was sowieso belangrijk en dat is gelukt. In Milton (van 20 tot 24 april, red.) krijgen we nog een kans om goed te scoren in die discipline. Finaal tellen de twee beste resultaten mee. Stel dat we in Milton worden uitgeschakeld door een valpartij, dan hebben we de punten van Caïro nog als vangnet. Na twee manches staan we achtste op de ranking. In Milton zijn Noah Vandenbranden, Gianluca Pollefliet, Thibaut Bernard en Tuur Dens opnieuw van de partij.”

Puntentotaal opkrikken

De pistiers gaan nu de weg op een focussen later op de Belgian Open Track Meeting (van 14 tot 16 april, red.). “De eerste dag zullen alle Belgen er nog zijn, maar daarna vertrekken ze naar Milton. In Canada zal Jules Hesters het omnium en de ploegkoers rijden. Met wie is nog niet duidelijk. Ook Lotte Kopecky en Shari Bossuyt zullen in Milton rijden. Het is bedoeling om daar het puntentotaal gevoelig op te krikken. In die context gezien is de tweede plaats van Nicky Degrendele in Caïro niet onbelangrijk. Na een goed EK en een tegenvallend WK gaat het bij Nicky opnieuw de goede kant op. Dit resultaat moet haar vertrouwen een boost geven.”

Meedoen voor de prijzen

In de ploegkoers stond er andermaal geen maat op de Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt. “Fabio en Robbe reden een sterke koers”, schat De Ketele in. “Tellen we de winstronde van Nieuw-Zeeland en Nederland niet mee, dan eindigden ze tweede en dat zou hun verdiende loon geweest zijn. Ze behaalden op één ploeg na de meeste punten in de sprinten. Nogmaals hebben we bewezen dat we in deze discipline altijd meedoen voor de prijzen. De zesde plaats van Fabio in het omnium is ook een opsteker. Mits een iets beter resultaat in de scratch zat er nog meer in.”

Hélène Hesters mag nu en dan proeven bij de elite. “Als juniore opboksen tegen sterke en meer ervaren rensters is niet de meest simpele opdracht. Hélène, die zeer goed gesteund werd door Katrijn De Clercq, heeft zich in de ploegkoers geweerd als een duivel in een wijwatervat. Deze ervaring neemt ze mee naar de toekomst. Katrijn bevestigde op de piste de progressie die ze ook al op de weg toonde. We kunnen met een goed gevoel terugblikken op de Nations Cup in Caïro.”

Aangeboden door onze partners