Ketamine in poedervorm wordt in het uitgaansleven verkocht voor 20 tot 30 euro per gram.© rr

Politie vat twintigers uit Maasmechelen en Lanaken met gevaarlijke drug Special K

Lanaken -

De politie heeft afgelopen vrijdag twee twintigers gevat met Special K, de naamgeving voor de drug ketamine met een straatwaarde van 20 tot 30 euro per gram. De 25-jarige Lanakenaar droeg een enkelband voor eerdere drugsfeiten. De 27-jarige Maasmechelaar met drugs zat op een motor die stond geseind als gestolen.

Marij Wyers

De politie haalde de 27-jarige motorrijder naar de kant toen die roekeloos door het centrum van Lanaken reed. Bij controle van de nummerplaat bleek deze als gestolen te zijn gesignaleerd. De motorrijder had hasj en ketamine in poedervorm (Special K) bij. Hij werd gearresteerd. De motor werd in beslag genomen. Verder onderzoek zal uitwijzen of de motor ook effectief werd gestolen.

Special K

In het uitgaansmilieu kreeg ketamine de naam ‘Special K’. Het is een drug - in poedervorm of vloeibaar - met ernstige risico’s.

Ketamine wordt in de geneeskunde vooral gebruikt als middel tegen pijn of als verdovingsmiddel maar gebruikers die het poeder snuiven in het uitgaansleven beleven een bijzondere ‘trip’ waarbij een scheiding tussen geest en lichaam wordt ervaren. Het effect treedt al binnen de 5 tot 15 minuten op. In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes. In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op, ook wel ‘K-hole’ genoemd. De gebruiker tast de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn af. Zo waarschuwen websites over drugs.

Gebruikers kunnen misselijk worden van ketamine. Special K kan ook zorgen voor desoriëntatie en een gevoel van verdoving waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Het kan ook leiden tot een bad trip. Bij een te hoge dosis of door gecombineerd gebruik met alcohol of GHB kan men het bewustzijn verliezen.

Enkelband

Deze drugs werden vrijdag ook gevonden bij een huiszoeking in Lanaken. In een drugsonderzoek viel de politie binnen bij een 25-jarige man. Deze verdachte zat in voorhechtenis met een enkelband in het kader van een ander gerechtelijk onderzoek, eveneens voor handel in verdovende middelen en psychotrope stoffen. Tijdens de zoeking is een aanzienlijk geldbedrag gevonden, alsook een grote hoeveelheid cannabis en ketamine in poedervorm (Special K). De man werd gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die liet hem aanhouden.

Aangeboden door onze partners