Greipel achteraan, in het zwart met witte helm.© Hugo Coorevits

Biniam Girmay verkent E3 Saxo Bank Classic met snelle oude bekende, Mads Pedersen alleen op pad

De blik van het peloton is volop op de E3 Saxo Bank Classic gericht. Movistar en Intermarché-Circus-Wanty trokken erop uit om het parcours te gaan verkennen van de kasseiklassieker van vrijdag. Biniam Girmay werd er vorig jaar bij zijn debuut meteen vijfde. Vandaag kreeg hij het gezelschap van een oude bekende met snelle benen: de Duitse topsprinter André Greipel.

Hugo Coorevits

Intermarché-Circus-Wanty trok er vanmorgen op uit met Biniam Girmay, Aimé De Gendt en Madis Mihkels. Maar ook André Greipel pikte mee aan, achteraan rijdend in het zwart met witte helm. De Duitse spurtbom zwaaide in 2021 af als actief renner, maar zit sindsdien niet stil.

Naast investeerder en uithangbord bij Classified, het nieuwe Belgische schakelsysteem, werkt Greipel ook als vertegenwoordiger in het peloton voor Uvex, de Duitse fabrikant van fietshelmen en -brillen waarmee Intermarché-Circus-Wanty samenwerkt.

Greipel reed de E3 Saxo Bank Classic zelf drie keer en finishte één keer: in 2021 werd hij 51ste.

Girmay voelt zich “klaar voor het Vlaamse voorjaar”

Biniam Girmay won vorig jaar als eerste Afrikaan een Vlaamse wielerklassieker en kijkt reikhalzend uit naar de Vlaamse Wielerweek. “Ik voel me goed en ben er klaar voor”, vertelde de 22-jarige Eritreeër van Intermarché-Circus-Wanty dinsdag. “Ik kom met een goed gevoel terug uit Sanremo (28e). De conditie is oké.”

Vorig jaar werd Girmay vijfde in de E3 Classic en won hij Gent-Wevelgem. Die wedstrijden staan ook nu op zijn programma, waarna hij debuteert in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Dinsdag ging Girmay met zijn team het parcours van de E3 verkennen. “Ik ken de wegen nog niet echt goed. Er moet nog wat aan mijn parcourskennis geschaafd worden. Veel geschaafd worden. In Eritrea vind je zo geen kasseien en hellingen, terwijl andere renners er hier mee goot geworden zijn. Gelukkig krijg ik advies van de ploegleiding en van teamgenoten. Zij maken mij alsmaar beter. Voorkennis is heel belangrijk in deze koersen, alle details helpen. Met al die korte nijdige hellingen en kasseizones moet je weten wanneer je vooraan moet zitten. Ik herinner me ondertussen wel de hellingen, maar daar namen op kleven is niet simpel. De Oude Kwaremont ken ik nu wel, maar de Boigneberg? Al van gehoord”, lacht Girmay.

De tegenstand is volgens Girmay moeilijk in te schatten. “Mathieu van der Poel en Wout van Aert heb ik dit seizoen nog niet zien rijden in Vlaanderen, maar natuurlijk zullen ze wel top zijn. Extra druk omdat ik in Gent-Wevelgem met het rugnummer een start, voel ik niet. Ik wil altijd mijn best doen. Vorig jaar was heel speciaal, maar zondag is er een nieuwe editie. Dat het weer niet zo goed zal zijn, is jammer. Ik rijd liever in mooi dan in slecht weer, maar dit is België. Daar kan je soms wel eens regen en wind krijgen.”

© Hugo Coorevits

Movistar-renner Ivan Garcia Cortina was alleen op pad, zonder volgwagen. “Er staat veel wind, het gaat voortdurend op en af. Ik ga ook de bochten in de laatste kilometers gaan bekijken”, zei Cortina aan de Stationsberg in Etikhove.

© Hugo Coorevits

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) was met ploegleider Steven de Jongh op pad.

Ook een gemengd trainingsgroepje met Brent Van Moer passeerde op de Stationsberg.

© Hugo Coorevits

Aangeboden door onze partners