Liberty Global wil Telenet van de beurs halen voor bijna 930 miljoen euro

Liberty Global, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Telenet, wil het telecombedrijf van de beurs halen. Een gepland bod van 22 euro per aandeel – in totaal goed voor zo’n 930 miljoen euro – heeft de unanieme steun van de raad van bestuur, zegt het bedrijf.

jvh

Het Amerikaanse Liberty Global heeft nu al 59,18 procent van de aandelen van Telenet in bezit, en lanceert dus een bod op de aandelen die het nog niet in handen heeft, zodat het Telenet van de beurs kan halen. Het gaat om een bod in cash van 22 euro, 59 procent meer dan de slotkoers van woensdag.

De handel in het aandeel van Telenet werd donderdag geschorst na een plotse koersopstoot van 10 procent en hoge handelvolumes. De beurstoezichthouder FSMA onderzoekt de zaak.

Onzekerheid

Het aandeel van Telenet zakte het voorbije jaar fors in waarde – een jaar geleden schommelde de koers nog rond 30 euro. Er hangt dan ook onzekerheid rond het bedrijf. Telenet slaagde er niet in om de Waalse operator VOO in te lijven, er start binnenkort een vierde mobiele operator in België, en een samenwerking om glasvezel uit te rollen met netbeheerder Fluvius wacht nog op groen licht van de autoriteiten.

Het is al de tweede poging van de Amerikanen om Telenet volledig in te lijven. In 2012 mislukte een bod van 35 euro per aandeel. Enkele grote aandeelhouders en de onafhankelijke bestuurders vonden het bod toen te laag, waarna ook veel kleine beleggers niet intekenden. Uiteindelijk slaagde Liberty er toen maar in zijn belang met 8 procent op te trekken.

Aangeboden door onze partners