© Shutterstock
Dure energie duwt werknemers weer vaker naar kantoor
De hoge energieprijzen van de voorbije maanden hebben een impact gehad op de thuiswerkgewoontes. In de helft van de Belgische bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast, zo besluit hr-dienstverlener Acerta uit een bevraging bij meer dan 500 bedrijfsleiders.
De werkgevers geven aan dat werknemers hun routines hebben aangepast. In een kwart van de bedrijven komen werknemers vaker naar kantoor om thuis te besparen op energie, in ruim een op de vijf bedrijven wordt er minder vaak met de auto gependeld en in bijna een op de tien bedrijven douchen werknemers vaker op het werk.
Maar telewerk, dat tijdens de coronapandemie volledig doorbrak, is er om te blijven. Daar hebben ook de hoge energieprijzen ten gronde niets aan veranderd. In ruim de helft van de bedrijven is één of twee dagen thuiswerk per week nu de norm. In iets meer dan een kwart van de ondernemingen mogen werknemers nog drie dagen of meer telewerken.
Brussel ruim op kop
Wat de toekomst betreft, zeggen bijna twee op de drie bedrijfsleiders dat de huidige afspraken behouden zullen blijven, 13 procent overweegt meer telewerk voor de werknemers. Al geeft dus ook een op de vier werkgevers aan de werknemers vaker op het werk te willen zien.
“Het is duidelijk dat de meeste Belgische bedrijven de huidige hybride werkregeling positief evalueren”, leidt Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult, af uit de rondvraag. “Algemeen heeft thuiswerk gezorgd voor meer vertrouwen in werknemers en meer autonomie voor de teams.” Van de werkgevers zegt nu 88 procent (veel) vertrouwen te hebben in de thuiswerkers, terwijl dat twee jaar geleden maar 68 procent was.
Brussel is koploper op het vlak van thuiswerken, geeft Acerta nog mee. In 97 procent van de Brusselse bedrijven mogen werknemers thuiswerken. In Vlaanderen (76 procent) en Wallonië (72 procent) liggen die cijfers beduidend lager.
Vlaams relanceplan creëert 40.000 jobs, maar vooral in knelpuntsectoren
Column. “ Blijven lachen, daar kan geen cijfer tegenop”
Jobverlies in transportsector piekt door faillissementsgolf
Brouns hervormt subsidie voor aanwerving langdurig werklozen: tot 4.000 euro korting
Amper boetes voor bedrijven met te veel langdurig zieken
Drama dreigt door einde voor sociaal tarief voor energie: “Nu al dubbel zo veel mensen met financiële problemen”
Zuhal Demir: “Er is wel degelijk een breed draagvlak bij de Vlaming voor Nationale Parken”
Populair boekje van Kind en Gezin ziet er vanaf donderdag anders uit: dit verandert er
Mauro (3) heeft een zeldzame spierziekte, en het enige medicijn kost 2.500 euro per dag: “We hopen dat er zicht komt op erkenning in België”
Van zoutvaatjes tot geurstokjes: dit wordt allemaal gestolen uit Limburgse restaurants
111 pv’s opgesteld tijdens verkiezingsfeest in Heusden-Zolder en Genk