KVO kampt met financiële tekorten en de huidige Amerikaanse eigenaars zijn moeilijk te overtuigen om nog eens extra geld in de club te pompen. — © BELGA
KV Oostende te koop voor symbolische euro? Chinese eigenaars van Wolverhampton tonen interesse om club over te nemen
De toekomst van KV Oostende oogt onzeker. Het dreigt niet alleen sportief te degraderen, de kustclub heeft ook vers geld nodig om aan een nieuwe proflicentie te raken. Daarom staat KVO te koop (voor een symbolische euro?). De Chinese investeringsmaatschappij Fosun – dat ook al Wolverhampton in de Premier League bezit – start alvast verkennende gesprekken op.
Het zijn nerveuze tijden bij KV Oostende. De Kustboys hebben nog vier matchen om weg te raken van een degradatieplaats, maar daarnaast zijn er nog flinke kopzorgen. Het ziet er niet naar uit dat KVO zijn proflicentie in eerste zit zal krijgen. De club kampt met financiële tekorten en de huidige Amerikaanse eigenaars zijn maar moeilijk te overtuigen om nog eens extra geld in KVO te pompen.
Paul Conway, het gezicht van het Amerikaanse investeringsfonds achter KV Oostende, laat steeds minder van zich horen. Hij beloofde al zijn partners indertijd fikse rendementen, maar nu krijgen de Amerikanen voortdurend e-mails vanuit de Diaz Arena met de vraag om extra te investeren.
Paul Conway laat steeds minder van zich horen bij KV Oostende. — © RUDY DECLERCK
Het is een verzoek dat ze niet meteen willen inwilligen. KV Oostende heeft nochtans zo’n zeven miljoen extra nodig om aan zijn licentie te raken en leefbaar te blijven, maar een pure kapitaalsverhoging zit er niet in. De Amerikaanse eigenaars zouden wel al een lening toestaan van zo’n drie miljoen die op termijn moet worden terugbetaald met interesten, maar dan gaapt er nog een flink gat. De resterende vier miljoen zou pas op tafel komen als er zicht is op een overname door een kapitaalkrachtige groep.
KV Oostende staat dus te koop en hoewel de club op dit moment weinig sexy oogt, is er toch interesse. Aanvankelijk werd er gekeken naar een groep Vlaamse zakenlui, maar dat lijkt weinig realistisch. De belangstelling komt vooral van bobo’s die vaak al Engelse clubs bezitten, maar één of meerdere Europese satellietclubs zoeken waar ze makkelijk jonge buitenlandse talenten kunnen stallen die over het Kanaal niet direct een werkvergunning krijgen. Dat maakt KVO interessant.
Thierry Ambrose en co. hebben nog vier matchen om weg te raken van een degradatieplaats. — © BELGA
Veel loze beloftes
De concreetste piste luistert voorlopig naar de naam Fosun. Dat is de Chinese investeringsmaatschappij die in 2016 zo’n 54 miljoen euro betaalde voor Wolverhampton, dat nu in de Premier League voetbalt. Die groep toonde in 2019 trouwens al eens interesse in KVO en hun CEO Guo Guanchang heeft een geschat vermogen van 5,42 miljard euro. Eerstdaags komt een delegatie alvast verkennende gesprekken voeren in Oostende.
Of het tot een deal komt, zal afhangen van diverse factoren. In eerste instantie uiteraard van de vraagprijs. Die bedraagt volgens de Engelse krant The Guardian minstens tien miljoen euro, maar dat is wellicht relatief. Sommige bronnen beweren zelfs dat Oostende te koop staat voor een symbolische euro, zolang de toekomstige eigenaar maar bereid is alle schulden en tekorten te vereffenen. Daarnaast moet overigens ook bekeken worden wat er met de aandelen van Frank Dierckens gebeurt. De Belgische zakenman bezit nog altijd een minderheidsparticipatie en heeft altijd gezegd dat hij het liefst aan boord blijft om voor lokale verankering te zorgen.
Blijft Frank Dierckens aan boord bij KVO? — © BELGA
Het wordt nog een heel proces, maar de huidige Amerikaans eigenaars moeten iets ondernemen om KV Oostende boven water te houden. Conway en co. beloofden veel toen ze KVO in 2020 kochten, maar maakten weinig beloftes waar. De beste spelers werden verkocht en de kustclub staat op de rand van de afgrond, zoals al die andere clubs in hun netwerk. Oostende heeft nood aan (financiële) stabiliteit en de fans verlangen naar een eigenaar die respect toont voor het DNA van de club.
Yves Vanderhaeghe en KV Oostende houden “verkennende meeting” rond terugkeer
Ommekeer aan zee: KV Oostende wil Yves Vanderhaeghe terug als coach, Amerikaanse eigenaars zien af van verkoop
Volgend seizoen kruisfinales en tot drie stijgers in Challenger Pro League
Gauthier Ganaye blijft mogelijk toch in 1A: RWDM wil Fransman van KV Oostende binnenhalen als CEO
De UEFA heeft er bedenkingen bij, maar intussen is meer dan de helft van de Belgische profclubs al deel van een netwerk