© ID/ Lieven Van Assche

Vlaams Parlement keurt kader voor afstandsonderwijs in secundair goed

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het kader goedgekeurd dat afstandsonderwijs of hybride onderwijs in het secundair onderwijs structureel verankert. In dat kader is er ook een bovengrens voor het aandeel afstandsonderwijs vastgelegd. Voor de eerste graad gaat het om maximaal 20 procent van de tijd, voor de tweede graad om maximaal 30 procent en voor de derde graad om maximaal 40 procent. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moeten scholen wel garanties voorzien voor kwetsbare kinderen. Zij moeten altijd het recht hebben om onderwijs op school te volgen.

Bron: BELGA

Door de coronacrisis moesten scholen noodgedwongen overschakelen op afstandsonderwijs. Dat gebeurde met vallen en opstaan en de Vlaamse regering probeerde de digitale achterstand van veel scholen dicht te rijden met de Digisprong, de grote investering in de digitalisering van het onderwijs. 

Ook regelgevend waren er nog wat gaten dicht te rijden en was er een kader nodig voor hybride onderwijs met deeltijds afstandsleren in het secundair onderwijs. Zo bleven betwistingen altijd mogelijk, bijvoorbeeld over de evaluatie van leerstof die de leerlingen gezien hebben via afstandsonderwijs.

Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft daarom een kader uitgewerkt. De N-VA-minister kiest daarbij bewust voor een beperkte invulling. Op die manier krijgen de scholen volgens hem wel duidelijkheid en rechtszekerheid, maar tegelijk “behouden ze veel ruimte om zelf eigen pedagogische keuzes te maken”. Er komt ook een plafond op het aandeel afstandsleren, gaande van maximaal 20 procent in de eerste graad tot maximaal 40 procent in de derde graad. 

LEES OOK. ‘The voice senior’-finaliste Marie-Jeanne keert 4 maanden na pensioen terug als leerkracht: “Het boezemde me angst in”

Bedoeling is om het systeem voor het hybride onderwijs uiterlijk in het schooljaar 2026-2027 te evalueren

Het decreet heeft woensdag groen licht gekregen in het Vlaams Parlement. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD stemden voor, de linkse oppositiepartijen Vooruit, Groen en PVDA tegen. Vlaams Belang was afwezig bij de stemming.

Aangeboden door onze partners