Themabeeld — © Sabine Joosten
Bijna derde van erfenissen wordt online ingediend
Bijna een derde van de aangiftes van nalatenschap gebeurt op dit moment digitaal. Dat zegt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA), die daarvoor een jaar geleden een tool lanceerde.
De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) en minister Diependaele lanceerden zowat een jaar geleden ERFonline. Met die digitale toepassing kunnen erfgenamen de aangifte van nalatenschap invullen en indienen in functie van het vermogen en de persoonlijke situatie van de overledene. De module begeleidt de erfgenamen stap voor stap bij het invullen van de aangifte.
Sinds de lancering van de tool gebeurden al meer dan 13.000 aangiften via ERFonline. Volgens de N-VA-minister ging het de eertste maanden na de lancering om 20 procent van alle aangiftes en is dat inmiddels doorgestegen naar 30 procent. “De tool wordt overigens gebruikt door zowel burgers die een aangifte zelfstandig invullen, als door notarissen die ook steeds meer hun weg vinden naar ERFonline. We kunnen dus spreken van een succesvolle lancering”, zegt Diependaele.
De digitalisering moest niet alleen zorgen voor een kostenbesparing en tijdswinst, maar ook dat er minder kans bestaat om informatie vergeten aan te geven, of om fouten te maken. “En dat blijkt nu ook, dit is een oefening in efficiëntie. Door ERFonline te lanceren, maken we het voor erfgenamen veel makkelijker om zélf en foutloos hun aangifte in te dienen”, aldus nog minister Diependaele.
Miljoenendeals, dure etentjes en 1.000 euro per uur voor zijn ex: het luxeleven van Tony Coonen
Genkse pizzabakker en drie andere vermeende leden van ‘ndrangheta overgeleverd aan Italië, advocaten in beroep
De Voorzorg liep bijna 3 miljoen euro mis bij vastgoeddeals van Tony Coonen
Van KRC Genk tot Champions League-winnaar? Terug naar de Genkse jaren van KDB: “De wereld kon hem gestolen worden”
Marc Coucke koopt een derde dino voor in Durbuy: “Wat een monster! Het is écht zot”
De mysteries van Vlaanderen: waarom Brel in Limburg zijn grote doorbraak kreeg