Masha Moskaleva (rechts) is in een instelling geplaatst omwille van haar tekening (links).© Olga Podolskaya

Russisch meisje (12) in instelling geplaatst wegens oorlogskritische tekening, vader riskeert celstraf

In Rusland is een 12-jarig meisje in een instelling geplaatst omwille van een tekening waarop ze haar twijfels uitte over de oorlog in Oekraïne. Haar vader wordt strafrechtelijk vervolgd.

jvhBron: BBC

Masha Moskaleva, een 12-jarig meisje uit Jefremov, een dorpje op zo’n 300 kilometer ten zuiden van Moskou, maakte in april 2022 op school een tekening met daarop links een Oekraïense vlag en de slogan ‘Glorie aan Oekraïne’, en rechts de Russische driekleur en de woorden ‘Neen aan de oorlog!’. Het meisje tekende ook raketten die richting de Oekraïense vlag vliegen, terwijl een moeder en haar kind in de weg staan.

© OLGA PODOLSKAYA

De school contacteerde daarop de politie. “Die onderzocht vervolgens de sociale media van Alexei, haar vader”, vertelt gemeenteraadslid Olga Podolskaya aan de BBC. “Ze beschuldigden hem ervan zijn dochter fout op te voeden.” De man kreeg in eerste instantie enkel een boete van 32.000 roebel (zo’n 390 euro) voor het besmeuren van de reputatie van het Russische leger, maar inmiddels opende het Russische gerecht ook een strafzaak. Alexei riskeert nu een gevangenisstraf, en is onder huisarrest geplaatst.

Alexei Moskaleva© OLGA PODOLSKAYA

Zijn dochter werd voorlopig in een instelling geplaatst. “Niemand heeft haar sinds 1 maart nog gezien”, aldus Podolskaya. “De Russische autoriteiten willen dat iedereen in lijn valt. Niemand mag nog een eigen mening hebben.” Een rechter moet nu oordelen of Alexei – een alleenstaande vader – het hoederecht over zijn dochter mag behouden.

“Breng Masha thuis”, vindt een medestander van Alexei tijdens de hoorzitting.© OLGA PODOLSKAYA

Aangeboden door onze partners