Rahul Gandhi© AP

Indiase oppositieleider Rahul Gandhi mag niet meer zetelen in parlement

De Indiase oppositieleider Rahul Gandhi mag niet langer in het parlement zetelen nu hij veroordeeld is tot een celstraf wegens het belasteren van premier Narendra Modi. Dat heeft het parlement vrijdag in een nota bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

“Rahul Gandhi...is gediskwalificeerd als lid van de Lok Sabha (het Lagerhuis) vanaf de datum van zijn veroordeling”, staat te lezen in het document. De beslissing van het Lagerhuis komt er een dag nadat Gandhi schuldig werd bevonden aan laster voor een opmerking die hij maakte tijdens de kiescampagne in 2019. Hij vergeleek Modi toen met een “dief”. De regering van Narendra Modi wordt er vaak van beschuldigd het gehele juridische arsenaal in te zetten om critici de mond te snoeren. 

Rahul Gandhi, een vooraanstaande figuur van de Congrespartij, werd donderdag door een rechtbank in de westelijke deelstaat Gujarat veroordeeld tot twee jaar cel, maar kwam op borgtocht vrij nadat zijn advocaten hadden aangekondigd in beroep te gaan. Er lopen tegen hem ook nog twee andere zaken wegens smaad.

Als achterkleinzoon van India’s eerste premier, komt Gandhi uit een toonaangevende politieke familie. In 2019 trad hij af als voorzitter van de Congrespartij, nadat die een klinkende nederlaag leed bij de algemene verkiezingen. Indiërs trekken in 2024 opnieuw naar de stembussen. Premier Modi streeft naar een herverkiezing en derde termijn aan het hoofd van ’s werelds grootste democratie.

Aangeboden door onze partners