© Reuters

Netanyahu ontslaat Israëlische minister van Defensie, tienduizenden komen in protest op straat

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn minister van Defensie Yoav Gallant uit de regering gezet. Die beslissing kwam er nadat Gallant publiekelijk had gezegd dat de regering moest wachten met een omstreden herziening van het rechtssysteem. Na de bekendmaking van het nieuws braken protesten uit in Jeruzalem en Tel Aviv.

Bron: Reuters, Bloomberg

“Premier Benjamin Netanyahu heeft besloten minister van Defensie Yoav Gallant uit zijn functie te ontheffen”, aldus het kabinet van de premier zondag. Gallant had een dag eerder in een tv-toespraak gezegd dat hij vindt dat de regering een zeer omstreden plan om het rechtssysteem van het land te herzien moet uitstellen. Dat plan leidt volgens de minister tot een breuk in de samenleving en ondermijnt de nationale veiligheid in een tijd van “ongekende veiligheidsuitdagingen”.

In Israël woedt al enkele maanden hevig protest tegen het plan. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden door de hervorming ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. Tegenstanders van het plan zeggen dat het de scheiding der machten en democratische controlemechanismes van Israël verzwakt en de economie schaadt, terwijl de regering zegt dat de gerechtelijke tak eenzijdig te veel macht heeft overgenomen en moet worden ingeperkt.

Duizenden aan huis Netanyahu

Nadat het nieuws over het ontslag van minister Gallant bekendraakte, kwamen tienduizenden Israëlieten op straat om te protesteren. Tv-beelden van Reuters toonden enorme menigtes die de hoofdweg van Tel Aviv blokkeerden, alsook een groep demonstranten die vuur stookten in het midden van de snelweg.

Ook aan het huis van de premier in Jeruzalem verzamelden duizenden betogers, die er een weg geblokkeerd zouden hebben. Het is niet duidelijk of Netanyahu daar aanwezig was. Er waren confrontaties tussen betogers en politie, die een waterkanon inzette, waarna duizenden actievoerders naar het Israëlische parlement stapten. Ook in de steden Haifa en Beër Sjeva werd betoogd.

De premier besloot een spoedoverleg bijeen te roepen. Het leger werd vanwege de chaotische situatie in staat van paraatheid gebracht, aldus Israëlische media.

© REUTERS

© AP

© REUTERS

Yoav Gallant© EPA-EFE

 (sgg)

Aangeboden door onze partners