Slachtoffers stalking kunnen voortaan politie verwittigen met één druk op de knop. — © TV Limburg
De knop die levens kan redden: mobiel stalkingalarm ingevoerd in Limburg
Het mobiele stalkingalarm wordt nu ook geïntroduceerd in Limburg. Het gaat om een knopje, niet groter dan een munt van 2 euro, waarop slachtoffers van stalking kunnen duwen wanneer ze in gevaar zijn. De politie stuurt dan onmiddellijk de dichtstbijzijnde patrouille ter plaatse.
“Het is een boutade, maar het kan levens redden”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). Zij kwam maandagochtend het mobiele stalkingalarm introduceren in Limburg. “Het is een belangrijke stap in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Naar schatting een op vijf vrouwen in ons land moet afrekenen met belaging. In het merendeel van de gevallen zijn het ex-partners die wanhopig, dwingend of agressief aan een relatie willen vasthouden. In de meest extreme situaties kan dat met een overlijden eindigen.”
Jaarlijks zijn er 20.000 aangiftes van belaging. In dossiers waar levens op het spel staan, kan het Limburgse parket voortaan een initiatief opstarten waarbij het slachtoffer een mobiel stalkingalarm krijgt. Een bestaand contactverbod is wel een absolute voorwaarde om zo’n alarm te krijgen. Ook minderjarige slachtoffers komen in aanmerking, op voorwaarde dat ze de regels goed begrijpen en toepassen.
Niet voor iPhones
Het alarm is een klein rond toestel dat je bijvoorbeeld als een halsketting kan dragen en kan verbergen onder je kledij. Het apparaatje wordt gelinkt aan de 112 BE-app op je telefoon. Wie de knop van het alarm 3 seconden inhoudt, hoort een ping-geluidje. Op dat moment ontvangt de noodcentrale van de federale politie via de gsm meteen een oproep met alle noodzakelijke info. In het bericht dat ze ontvangen, staan onder meer de namen van de melder én haar belager.
Minister Annelies Verlinden kwam maandagochtend het mobiele stalkingalarm introducere in Limburg. — © Sven Dillen
Doordat het alarm gelinkt is aan individuele dossiers weten ze bij de politie meteen welk gevaar dreigt. Het kleine toestel stuurt de gps-coördinaten mee, tot op 12 meter accuraat. Om een mobiel bereik te garanderen, gaat het toestel onder meer wifisignalen uit de buurt oppikken. In het slechtste geval pikt de dichtstbijzijnde gsm-mast het signaal op.
Verder werkt het toestel ook over de landsgrens. Voor het uitsturen van hulp moet de centrale van de politie dan contact opnemen met de politiediensten van het land waar het slachtoffer zich bevindt. Er is wel een belangrijke opmerking: mensen met een iPhone kunnen het systeem niet gebruiken omdat het ios-besturingssysteem de automatische oproep van de app niet ondersteunt.
© Sven Dillen
Veertig keer gebruikt
Het proefproject werd in 2019 geïntroduceerd in Gent. Nadien volgden de provincies West- en Oost-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De knop werd intussen al veertig keer gebruikt en leidde zelfs tot een arrestatie omdat ze de stalker op heterdaad konden betrappen. Vandaag zijn er 750 toestellen voor heel België beschikbaar.
Het systeem wordt nu gefaseerd in het hele land uitgerold. Vanaf 1 maart bestaat het ook in Limburg. De provincie heeft honderd toestellen ter beschikking. Procureur des Konings Guido Vermeiren toont zich een tevreden man. “Dit is een houvast voor slachtoffers van eergerelateerd geweld en stalking”, aldus Vermeiren. “We zetten als parket sterk in op partnergeweld en intrafamiliaal geweld. Op 1 maart introduceerden we een nieuw actieplan en dit mobiel stalkingalarm past perfect in effectieve aanpak van de problematiek. We kunnen niet honderd procent uitsluiten dat er nooit meer iets ergs zal gebeuren, maar we hebben er wel een beschermingsmaatregel bij.”
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zegt blij te zijn dat ook Limburg met de knop aan de slag gaat. “Het is een van de parketten die ik als eerste bezocht heb”, legt de liberaal uit. “Ik leerde een jong en enthousiast team kennen. Ze streven naar vernieuwing. Kijk maar naar hun lik-op-stukbeleid of hun vernieuwde aanpak van de georganiseerde misdaad waarbij ze eerst achter het geld aan gaan. Dit is opnieuw een stap vooruit.”
© Sven Dillen
22 vrouwen vermoord, maar niemand weet wie ze zijn: politie zoekt antwoorden in buurlanden
Het politie-uniform als rode lap: “Zware kasseien, dat is gewoon poging tot doodslag”
Van oude BMW R850-motor tot uniform van voor WOII: Pierre maakt museum van uit de hand gelopen hobby
Gevaarlijke verkrachter van de ‘Most Wanted’-lijst opgepakt in Brussel
Federale en lokale politie organiseren vrijdag opnieuw flitsmarathon op alle Belgische wegen
Patrik Hrosovsky zet KRC Genk met belangrijk doelpunt op weg naar zege: “We kunnen blijven dromen”
Knieblessure Bryan Heynen valt mee: “Emotioneel omdat ik team niet kon helpen”
Ja, het kan nog! KRC Genk houdt zijn kans op vijfde titel gaaf met zege op Club Brugge
ANALYSE. Stef Wijnants: “Tolu zakte zwaar door het ijs, Genk moet volgende week stuk sterker voor de dag komen”
Overwinningsfeest voor Erdogan loopt uit de hand in Genkse Stalenstraat: “Stuk straat als driftzone”
Wit-Russische president Loekasjenko “in kritieke toestand naar ziekenhuis gebracht” na bezoek aan Poetin