© via REUTERS

VN-Veiligheidsraad weigert Russisch verzoek tot “internationaal onderzoek” Nord Stream

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een verzoek van Moskou verworpen waarin het opriep om een “onafhankelijke internationale onderzoekscommissie” op te richten om de sabotage van de Nord Stream 1 en 2-pijpleidingen te onderzoeken.

Bron: BELGA

Het verzoek, dat mee werd opgesteld door China en enkele andere landen die niet in de Raad zetelen (Wit-Rusland, Noord-Korea, Eritrea, Nicaragua, Venezuela en Syrië) kreeg drie stemmen voor, namelijk van China, Brazilië en Rusland zelf. De andere twaalf leden onthielden zich.

Om de resolutie aan te nemen, waren negen pro-stemmen nodig, zonder dat een lid een veto zou stemmen. In het voorstel werd verzocht om een commissie op te richten om “een volledig, transparant en onpartijdig internationaal onderzoek uit te voeren naar alle aspecten van de sabotage van de Nord Stream 1 en 2-pijpleidingen, met inbegrip van de identificatie van de daders, de sponsors, de organisatoren en de medeplichtigen”.

Verschillende landen van de Raad verwierpen het idee en hekelden een poging van Rusland om de aandacht af te leiden van de oorlog in Oekraïne.

Aangeboden door onze partners