Nina Derwael mist het EK wegens een schouderblessure: “Geen zorgen, jullie zijn nog niet van mij af”

Nina Derwael moet passen voor het EK, dat over twee weken plaatsvindt in het Turkse Antalya. Ze heeft op training haar schouder geblesseerd. Ze mikt nu op het WK, dat in september-oktober plaatsvindt in Antwerpen.

Marc Cornelissen

Olympisch kampioene Nina Derwael (23) kan niet deelnemen aan het aanstaande EK gymnastiek in het Turkse Antalya. De Truiense heeft zich een goede week geleden geblesseerd op training. Bij haar afsprong schoot haar bovenarm gedeeltelijk uit de kom (subluxatie). Ze mag die schouder nu niet belasten en moet het EK (van 11 tot 16 april) aan zich laten voorbijgaan. Er volgt nu een revalidatieperiode waarin de instabiele schouder zal behandeld en versterkt worden.

“Een blessure is altijd een tegenvaller en komt ook nooit op een goed moment”, zegt een ontgoochelde Derwael in een persmededeling. “Het is erg jammer, want ik had opnieuw een goed gevoel bij de laatste trainingen. Ik had de wedstrijd in Stuttgart laten schieten om goed voort te werken en bij mijn laatste trainingsoefening haalde ik het niveau dat ik wilde, tot net voor de afsprong dus... Ik focus nu op de revalidatie met het oog op de hoofddoelen: het WK in Antwerpen dit najaar en de Olympische Spelen van Parijs.”

Op haar Instagram voegt ze daar met een knipoog nog een boodschap aan toe: “Geen zorgen, jullie zijn nog niet van mij af.”

Zorgen voor Parijs 2024

Derwael is niet de enige Limburgse die geblesseerd moet toekijken naar het EK in Antalya. Eerder moest Dorien Motten al afmelden met een elleboogblessure. De Bilzerse had er haar debuut willen maken voor Georgië, haar nieuwe turnland.

Voor Derwael had het EK haar eerste competitie moeten worden sinds het WK van november vorig jaar in Liverpool. Daar won ze de bronzen medaille aan ‘haar’ brug met ongelijke leggers. De VS, Groot-Brittannië en Canada wisten zich daar al te plaatsen voor Parijs 2024.

Het komende EK is voor Team Belgym een tussenstap naar die olympische kwalificatie. In Antalya moet ons land zich immers als team plaatsen voor het WK in Antwerpen (30 september-8 oktober). Dat zou ook zonder Derwael nog moeten lukken. Vervolgens moet België op dat WK in eigen land bij de beste negen landen scharen (de drie geplaatste landen niet meegerekend) om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat wordt wel een strijdplaats, waarvoor een Derwael op niveau haast onmisbaar is.

Als een van die stappen mislukt, kunnen individuele gymnasten zich via diverse andere manieren plaatsen voor Parijs. Maar dat zou een zware domper zijn voor de groep. In Tokio was België het vijfde land in de kwalificaties, en het achtste in de teamfinale.

Het EK in Cluj-Napoca in 2017 leverde Nina Derwael haar eerste grote medaille op.© EPA

Vijfde forfait op rij

Dit is het vijfde Europese kampioenschap op rij dat doorgaat zonder Nina Derwael. In het verleden won ze drie EK-medailles: goud en zilver in 2017 in het Roemeense Cluj en goud aan de brug in Glasgow in 2018. Sindsdien nam ze wegens blessures, corona of haar eigen planning niet deel aan de EK’s in Stettin (Pol), Mersin (Tur), Basel (Zwi) en München (Dui). Tussendoor nam ze in 2019 wel deel aan de Europese Spelen in Minsk. Ze werd toen vierde aan de brug, na een val in de finale, en won goud op de balk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners