© BELGA

Kamer legt advies diensten naast zich neer en wil pensioenbonussen toch terugvorderen

Het bureau van de Kamer wil toch dat de onwettige pensioenbonussen van de oud-voorzitters en de hoge ambtenaren teruggevorderd worden. Dat geven twee bronnen uit het bureau aan. Nochtans had de Dienst Boekhouding van de Kamer geadviseerd omdat niet te doen. In een advies schreef ze dat de Kamer aansprakelijk zou gesteld worden. En als het gaat over de oud-voorzitters “dat de uiteindelijke kostprijs hoger zal zijn dan de effectief teruggevorderde bedragen”.

Als de Kamer de beslissingen intrekt, dan zal de Federale Pensioendienst niet meer bevoegd zijn voor de terugvordering, redeneert de Dienst Boekhouding. “Gelet op zijn ervaring ter zake en zijn middelen, is het meer dan waarschijnlijk dat de Federale Pensioendienst meer garanties biedt dan de administratie van de Kamer om deze opdracht tot een goed einde te brengen”, staat er te lezen in het advies.

Oud-voorzitter Herman De Croo (Open Vld) heeft intussen de volle 210.819,16 euro teruggestort aan de Kamer. Maar Siegfried Bracke (N-VA) en Raymond Langendries (Les Engagés) zouden ook in het vizier komen. “De risico’s voor een betwisting ligt veel hoger, omdat de betalingen zijn uitgevoerd en gecontroleerd door de administratie van de Kamer.”

Maar zo’n zet lag politiek heel moeilijk. Dan zou het lijken alsof er helemaal niet zwaar aan getild wordt. Dus zet het bureau toch door.  (agy)

Aangeboden door onze partners