Opnieuw bingo voor SD Worx: na de Strade Bianche won Demi Vollering nu ook Dwars door Vlaanderen.© Getty Images

SD Worx weer aan het feest, Demi Vollering wint Dwars door Vlaanderen bij comeback: “We ‘flowen’ lekker met de ploeg, sorry aan de rest”

SD Worx kannibaliseert het vrouwenwielrennen. Drie dagen na de overwinning van Marlen Reusser in Gent-Wevelgem heeft Demi Vollering een geanimeerde Dwars door Vlaanderen gewonnen. Vollering, die terug is na drie weken op hoogte, staat ook zondag aan de start in de Ronde van Vlaanderen, waar de concurrentie van SD Worx stilaan met lood in de schoenen start.

Michael Van Damme

Geen Lotte Kopecky aan de start van Dwars door Vlaanderen – de Belgische kampioene zet alles op de Ronde van Vlaanderen –, maar bij SD Worx malen ze daar niet om. De grote slokop in het vrouwenwielrennen wisselt de ene kopvrouw probleemloos in voor de andere. Demi Vollering stond voor het eerst aan de start van een koers sinds haar veelbesproken zege in de Strade Bianche en ze won meteen. Consonni werd tweede, Vos derde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vollering mikt vooral op de Waalse klassiekers en was net terug van hoogtestage, maar met een vernietigende aanval op Nokereberg en een solo van tien kilometer pakte ze haar tweede zege in drie koersdagen dit seizoen. SD Worx zit al aan acht overwinningen dit seizoen, eentje meer dan Trek-Segafredo, maar bij de Italiaanse ploeg is ook al het Australische wegkampioenschap van Brodie Chapman geteld.

“Sorry aan de rest, want ik kan me voorstellen dat ze me irritant vonden vandaag”, zei een stralende Demi Vollering. “Door het fantastische ploegwerk hoefde ik alleen maar te volgen. Voor rensters als Floortje Mackaij, met wie ik goed kan opschieten, moet dat irritant geweest zijn.”

“Ik kan me voorstellen dat de rest van het peloton me irritant vond vandaag”

Demi Vollering - SD Worx

SD Worx steekt er nu eenmaal met kop en schouders boven uit. De rest moest lang achtervolgen op Reusser en toen die gepakt werd, zat Mischa Bredewold klaar om de rest te bestoken. Vollering was de volgende om aan te vallen en raakte weg.

“De ploeg was zo hard aan het knallen. We liepen steeds op de feiten vooruit, eerst met Marlen en daarna met Mischa. Ik hoefde alleen maar te volgen, me te sparen en te wachten op het juiste moment. Toen ik dat gekomen achtte, ging ik er vol voor. De ploeg heeft hard gewerkt en als je het dan kunt afmaken, is het supermooi. We zitten in een lekkere flow. (lacht) Onder ons zeggen wij wel eens: Flow with the go. Wel, we flowen erg lekker momenteel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beslissing valt op Nokereberg

De finale van Dwars door Vlaanderen bij de dames was uitermate interessant. Op 43 kilometer van de finish kwamen Marlen Reusser, de winnares van Gent-Wevelgem, en Marianne Vos, die voor het eerst aan de start stond in Dwars door Vlaanderen, vanuit een achtervolgende groep aansluiten bij koploopsters Francesca Barale, Victoire Berteau en Cecilie Uttrup Ludwig. Reusser zette zich op kop en deed op de Mariaborrestraat Barale meteen naar adem happen.

Trek-Segafredo (met Longo Borghini, Shirin van Anrooij en Lucinda Brand) nam het werk voor haar rekening in de achtervolgende groep, maar toen ze tot op een handvol seconden naderden, trok Reusser met Vos in het wiel door op de kasseien van Doorn. Reusser en Vos bleven zo voorop, de achtervolgende groep versplinterde en raakte opnieuw verder achterop.

Maar op 16 kilometer van de finish zat het avontuur van Reusser en Vos er dan toch op door het beukwerk van Longo Borghini in het achtervolgend pelotonnetje van 22 rensters. Er werd in de daaropvolgende kilometers flink gekoerst, vooral de schijnbaar onvermoeibare Floortje Mackaij (Movistar) probeerde het slag om slinger, maar wegraken was niet makkelijk.

Op Nokereberg – zo’n tien kilometer van de streep – reed Demi Vollering weg, Marianne Vos kon nét niet aanpikken. Vollering reed vol door en had aan de streep 38 seconden voorsprong bij elkaar gefietst. De sprint van het uitgedunde peloton werd gewonnen door Chiara Consonni (UAE) voor Marianne Vos (Jumbo-Visma).

Het podium van Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen met Consonni, Vollering en Vos.© Getty Images

Aangeboden door onze partners