© BELGA

Kernkabinet legt de laatste loodjes van de begrotingscontrole: uitzicht op een akkoord

Het federale kernkabinet zit al sinds woensdagmiddag samen over de begrotingscontrole. Er zou volgens verschillende bronnen ondertussen uitzicht zijn op een akkoord . Bedoeling is dat het cijferwerk voor het vragenuurtje in de Kamer klaar is. Al een week draait de discussie rond besparingen in de pensioenen.

Farid El Mabrouk

Door de dalende inflatie en energieprijzen valt het gat in de begroting een stuk minder groot uit dan vorig jaar gevreesd. Voor België (de begrotingen van alle regeringen samen) gaat het om 6 miljard euro minder en een tekort van 4,8 procent. Maar federaal is het tekort nog altijd 20 miljard euro.

Aangezien Europa vanaf volgend jaar het toezicht op de nationale begrotingen weer verscherpt en premier Alexander De Croo geen mal figuur wil slaan wanneer ons land begin 2024 de EU voorzit, wil de liberaal daarom voor dit en volgend jaar nog een inspanning leveren om de begroting er beter te laten uitzien. De eerste minister stelt een besparing van 1,8 miljard euro voor, maar over de manier waarop hij dat wil doen, is er al een week grote onenigheid tussen socialisten en liberalen. De premier wil een deel van de besparingen immers doorvoeren op de uitkeringen en de pensioenen, namelijk de vierde en laatste verhoging van de minimumpensioenen die normaal gezien begin 2024 ingaat. Socialisten en groenen willen echter niet weten van besparingen “op de kap van de allerzwaksten” en vinden ook de besparingen zelf te groot.

Daarnaast moet er ook nog extra geld worden gevonden om nieuwe uitgaven te financieren, zoals de opvang voor asielzoekers en de oprichting van het aangekondigde drugscommissariaat.

Negatieve sfeer omgeslagen

Het kernkabinet boog zich de voorbije week en vorig weekend al verschillende keren over de cijfers, maar tot een akkoord kwam het nog altijd niet. Ondertussen zitten ze sinds woensdagmiddag al samen - enkel onderbroken door de Gaïchel, de Belgisch-Luxemburgse top in het Egmontpaleis -, maar ook donderdagvoormiddag is er in de Wetstraat nog altijd geen witte rook te zien. Al is de negatieve sfeer ondertussen wel omgeslagen.

Volgens sommige bronnen zou het na optimistische geluiden woensdagnamiddag en een deprimerende nacht ondertussen weer beter gaan en zou er uitzicht zijn op een akkoord. De eerste minister zou een groot deel van zijn besparingen op de pensioenen hebben laten vallen en er zouden ook al extra centen zijn gevonden om de extra uitgaven mee te betalen. De topministers overlopen momenteel nog de afspraken die op papier zijn gezet. Een goed teken, maar het kan ook de aanleiding zijn om sommige discussies opnieuw te beginnen, klinkt het.

Aangeboden door onze partners