© EPA-EFE

Startvakken in Formule 1 worden verbreed na controverse in eerste races

De FIA heeft de startvakken voor de Grote Prijs Formule 1 van Australië met 20 centimeter verruimd na de controverse rond de straffen die zijn opgelegd aan Esteban Ocon (Alpine) en Fernando Alonso (Aston Martin) in de eerste twee races van het seizoen. Dat bevestigde de internationale automobielfederatie donderdag.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Ocon stelde zich aan de start van de seizoensopener in Bahrein verkeerd op. Alonso deed twee weken later hetzelfde in Saudi-Arabië. Ondanks het feit dat geen van beiden voordeel haalden uit deze verkeerde positionering kregen ze elk een straf van vijf seconden. Alonso kreeg daarna zelfs nog een extra straf van tien seconden nadat één van de monteurs de auto aanraakte met zijn krik tijdens de straftijd. 

Aston Martin ging echter in beroep tegen de straf en kreeg ook gelijk. Om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden heeft de FIA nu dus beslist om de gridpositie te verruimen tot een breedte van 2,70 meter. Verder wil de FIA ook een verticale lijn schilderen in het midden van elk gridvlak om de coureurs te helpen om zich beter te positioneren. Indien deze test succesvol blijkt, zal deze lijn voortaan in alle toekomstige races worden toegepast.

    Aangeboden door onze partners