© afp

Onderzoek Nederlandse media toont aan: “7 burgerdoden bij Nederlandse luchtaanval F-16’s op Mosoel in 2016”

Bij een bombardement van Nederlandse F-16’s op de Iraakse stad Mosoel zijn in 2016 zeven burgerdoden gevallen. Dat melden NOS, Nieuwsuur en NRC na onderzoek. Het Nederlandse ministerie van Defensie gaat alsnog onderzoek doen naar de luchtaanval.

mtmBron: BELGA

Nederlandse gevechtsvliegtuigen namen tussen 2014 en 2018 deel aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en een deel van Syrië. De F-16’s voerden meer dan 3.000 missies uit. Tot dusver was bekend dat bij twee aanvallen in totaal tientallen burgerdoden waren gevallen.

Volgens NOS, Nieuwsuur en NRC, die ter plekke onderzoek deden, kwamen bij de aanval op 22 maart 2016 op een wooncomplex van de universiteit van Mosoel twee medewerkers van de universiteit om en vijf van hun familieleden. De vliegers dachten dat ze een hoofdkwartier van IS aanvielen.

Het Amerikaanse militaire hoofdkwartier belast met de strijd tegen IS (Centcom) onderzocht alle aanvallen waarbij burgerdoden zouden kunnen zijn gevallen. Centcom concludeerde in 2017 dat bij de aanval op Mosoel geen burgers waren omgekomen. In datzelfde jaar kreeg Centcom ook al een melding dat er waarschijnlijk burgerdoden waren gevallen bij de aanval.

Omdat Centcom niets bijzonders zag op de video van de aanval, werd de melding over burgerslachtoffers volgens NOS, Nieuwsuur en NRC als ongeloofwaardig beoordeeld. Het Nederlandse ministerie van Defensie werd niet op de hoogte gesteld. Later bleek uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de onderzoeken van Centcom naar burgerslachtoffers nogal verschilden in kwaliteit.

Nabestaanden van de aanval van 22 maart 2016 willen nu dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan. Bij een andere Nederlandse aanval op Mosoel een jaar eerder kwamen vier burgers om. Defensie heeft nabestaanden later een schadevergoeding betaald. En bij een Nederlands bombardement op Hawija vielen zeker zeventig burgerdoden.

Aangeboden door onze partners