© AFP

Nestlé sluit Franse fabriek die in opspraak kwam door pizza’s besmet met E. colibacterie

Nestlé heeft donderdag de definitieve sluiting aangekondigd van de Buitoni-fabriek in het Noord-Franse Caudry. De fabriek stond centraal in een gezondheidsschandaal rond pizza’s besmet met de E. colibacterie. Consumenten zouden ziek geraakt zijn en mogelijk is het overlijden van twee kinderen veroorzaakt door de besmetting. De verkoop stortte in nadat het nieuws bekendraakte.

mtmBron: BELGA

Zowat een jaar geleden kwam de zaak aan het licht. In een bericht aan persbureau AFP meldt Nestlé nu dat de fabriek zal sluiten. De 140 werknemers zullen niet voor januari 2024 ontslagen worden. Intussen zoekt het bedrijf een overnemer voor de fabriek die in 1982 de deuren opende.

“Escherichia coli” werd destijds aangetroffen in diepvriespizza’s van het merk Buitoni. Het Parijse gerecht opende vorig jaar in mei een onderzoek wegens onopzettelijk doden van de twee slachtoffers en onopzettelijk toebrengen van letsels bij veertien anderen.

Nestlé verklaarde eerder dat een besmetting van het gebruikte meel de meest waarschijnlijke verklaring is voor de aanwezigheid van de bacterie in de pizza’s.

Volgens de lokale departementale prefectuur zijn ook andere oorzaken opgeworpen na inspectie, zoals de aanwezigheid van knaagdieren en een gebrek aan onderhoud en reiniging van de productiezones in de fabriek.

De zaak was aan het licht gekomen nadat de gezondheidsdiensten een toename van het nierfalen bij kinderen vaststelden, te wijten aan besmetting met E. coli. Nadien riep Nestlé de pizza’s terug en de prefectuur legde de productie stil omdat de link met de pizza’s gemaakt werd.

Aangeboden door onze partners