Half miljoen meer overnachtingen in Limburg: “Toename van elf procent”

GENK -

Het aantal overnachtingen in Limburgse verblijven is gestegen van 4,4 miljoen in 2019 naar 4,9 miljoen vorig jaar. Dat maakte Peter De Wilde, ceo van Toerisme Vlaanderen, bekend tijdens de lancering van de nieuwe reisgids van Genk.

Het was niet toevallig dat de opening van het nieuw toeristisch seizoen en de voorstelling van de nieuwe Genkse reisgids in het gebouw van de schachtbok in het Thor Park doorging. Het pas gerenoveerde complex is immers mee het toeristisch uithangbord. Het was daar dat Peter De Wilde, ceo van Toerisme Vlaanderen, bekend maakte dat Limburg het uitstekend doet op toeristisch vlak. “Als we rekening houden met 2019 als referentiejaar - 2020 en 2021 zijn dat door de coronamaatregelen niet - dan is het aantal overnachtingen met een half miljoen toegenomen”, zegt De Wilde. “In 2019 waren er 4,4 miljoen overnachtingen en vorig jaar 4,9 miljoen. In Vlaanderen gaat het goed, maar Limburg zet met een toename van zo’n elf procent toch de toon. Ook op het vlak van aankomsten is er een stijging. Zo noteerden we in Limburg in 2019 1,4 miljoen aankomsten en in 2022 1,5 miljoen.” 

Peter De Wilde ceo van Toerisme Vlaanderen.© Chris Nelis

Kunstinstallatie

En dat is ook goed nieuws voor Genk. De stad heeft immers beslist meer in te zetten op de toeristische producten. Zo wordt het bestaande aanbod meer in de verf gezet en is er uitbreiding op til. Schepen van Toerisme Karel Kriekemans (cd&v) verwees hiervoor naar de kunstinstallatie die als publiekstrekker in de zomer van 2025 in het Thor Park wordt geopend. Om de toerist ook wegwijs te maken in het aanbod is er nu de nieuwe reisgids in pocketformaat. Je vindt er onder meer informatie over de favoriete plekjes van Angela Damasouliotis, journaliste Lien Van De Kerkhof en fotograaf Boumediene Belbachir. Daarnaast bevat de gids talrijke weetjes, een handige kaart en een voorbeschouwing op het toekomstige Thor Park. Daarnaast is er een digitale gids in de maak. Voor het toeristische hefboompakket, inclusief de kunstinstallatie, maakt de Vlaamse regering twee miljoen euro vrij. Wie het pas gerenoveerde schachtgebouw en passerelle wil bezoeken kan dat op zondag 23 april tijdens de Erfgoeddag. (CN)

Aangeboden door onze partners