Chinees president Xi Jinping.© AP

President Xi Jinping is China aan het voorbereiden op oorlog, zegt toonaangevend tijdschrift

Steeds meer indicaties wijzen erop dat Chinees president Xi Jinping zijn land aan het voorbereiden is op een oorlog, dat schrijft het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift Foreign Affairs. Hij hintte daar in vier verschillende toespraken naar, zeggend dat de Chinezen moeten “durven vechten”. Ook kondigde de regering aan het defensiebudget te verhogen en openden sinds december verschillende rekruteringscentra in het land.

Janne EijckmansBron: Het Laatste Nieuws

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement en zijn hoogste politieke adviesorgaan verwees Xi Jinping in zijn speeches naar de Verenigde Staten als de vijand van China. De huidige problemen in China zouden te wijten zijn aan westerse landen die hen klein willen houden. “De komende tijd zullen de risico’s en uitdagingen waar we voor staan ​​alleen maar groter en ernstiger worden”, aldus Xi.

Hij roept dan ook op tot het verenigen van het moederland. “Alleen als alle mensen hetzelfde denken, samen hard werken, elkaar helpen, zich verenigen als één, durven vechten én daar goed in zijn, kunnen ze nieuwe en grotere overwinningen blijven behalen.”

Hoger defensiebudget en opening rekruteringscentra

En zijn woorden worden vergezeld van daden. De president moedigt bedrijven aan om te investeren in de militaire en strategische doelen van China. Daarnaast introduceerde de Chinese regering nieuwe wetten rond militaire paraatheid en zal ze haar defensiebudget verhogen met 7,2 procent. Ook kwamen er verschillende schuilkelders en zeker één “noodhospitaal voor oorlogstijd” bij en openden sinds december verschillende rekruteringscentra in het hele land.

    Volgens Foreign Affairs is het daarom niet zeker dat er effectief een conflict zal komen “en het dreigt op dit moment ook niet”. Maar beleidsmakers en bedrijfsleiders wereldwijd gaan er beter niet te licht over. “Als Xi zegt dat hij zich klaarmaakt voor oorlog, zou het dwaas zijn om hem niet ernstig te nemen.”

    Aangeboden door onze partners