Recep Tayyip Erdogan© AFP

Erdogan krijgt drie uitdagers in strijd om Turks presidentschap

Het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan zal bij de presidentsverkiezingen van 14 mei drie uitdagers krijgen. Dat blijkt uit de definitieve kandidatenlijst, die in de nacht van donderdag op vrijdag gepubliceerd werd in het Turkse staatsblad.

jvhBron: BELGA

Zes oppositiepartijen hadden eerder al Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse CHP naar voren geschoven als hun gezamenlijke presidentskandidaat. Daarnaast doen ook Muharrem Ince en Sinan Ogan een gooi naar het presidentschap.

Ince was in 2018 de voornaamste uitdager van Erdogan. Toen nam hij aan de verkiezingsstrijd deel als lid van de oppositiepartij CHP, maar nu stelt hij zich kandidaat voor zijn eigen Thuislandpartij, die maar op een beperkte aanhang kan rekenen. Volgens waarnemers kan de kandidatuur van Ince leiden tot verdeeldheid bij de oppositie.

De huidige peilingen voorspellen een spannende strijd tussen Erdogan en Kilicdaroglu. Ince en Ogan liggen ver achter. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent haalt in de eerste ronde, dan volgt twee weken later een duel tussen de twee sterkste kandidaten.

Op 14 mei worden in Turkije ook parlementsverkiezingen gehouden.

Aangeboden door onze partners