Tien jaar cel gevraagd voor schietpartij tijdens pokerruzie in Kuringen: “Ik wou hem enkel pijn doen”

Hasselt -

Een 67-jarige Houthalenaar riskeert tien jaar cel nadat hij vorig jaar op een pokertoernooi in Kuringen vier keer vuurde op een Hasseltse medespeler. Het slachtoffer (42) overleefde ternauwernood. De aanleiding was een eerder banale ruzie. “Ik wou hem alleen maar pijn doen.”

Geert Houben

De feiten speelden zich af op 4 maart 2022 in zaal De Schakel in Kuringen, waar een zestigtal pokerspelers aanwezig was. Dader en slachtoffer kwamen er wel vaker over de vloer om te pokeren, met een eerder beperkte inzet. Na een discussie over het laten zien van de kaarten escaleerde de al verhitte situatie. Het woord hoerenzoon viel. Uiteindelijk verliet de Houthalenaar van Italiaanse afkomst op aanraden van de organisator de zaal.

Kritiek

De voormalige mijnwerker en Fordarbeider keerde huiswaarts en haalde een pistool uit zijn kluis. Zowat drie kwartier later en net tijdens een pauze dook de sportschutter opnieuw op in De Schakel. Hij liep recht op het slachtoffer af en vuurde vier keer. Twee kogels troffen de wegduikende Hasselaar in de lies en in de middenrug. Verwondingen aan de pancreas, nier en milt waren het gevolg. De 42-jarige Hasselaar was levensgevaarlijk gewond.

“Mijn cliënt heeft de dood in de ogen gekeken”, sprak advocate Yasmine Driessen. “Als de hulpdiensten niet zo snel hadden gehandeld, was dit nu een compleet ander verhaal.” Ze vroeg een provisionele schadevergoeding van 25.000 euro en de aanstelling van een deskundige om de schade verder te begroten.

Uitgelachen

Twee kogels belandden in een pokertafel en in de muur. “Hij had me uitgelachen om mijn slecht Nederlands”, aldus de beschuldigde.

“De sfeer was niet prettig. Hij riep hoerenzoon naar me, terwijl mijn moeder nog maar twee jaar eerder was gestorven. Ik kon het niet van me afzetten. Toen ik thuis was, bleef het koken. Het wapen stak ik in mijn jaszak en in de zaal heb ik op hem geschoten. Om hem pijn te doen. Niet om hem te doden, ik mikte op zijn benen. Ik heb er spijt van”, sprak de zestiger, die zijn tranen de vrije loop liet.

Momenteel staat hij onder elektronisch toezicht. In zijn wapen was er nog één kogel over. “Wat wou u daarmee doen?” polste de rechter. “Zelfmoord plegen, uit schaamte. Ik wou eerst mijn vrouw nog contacteren”, waarna de Houthalenaar een handgebaar maakte van een pistool tegen zijn hoofd. Maar de organisator kon het pistool afnemen nadat er vier keer gevuurd was.

Poging moord

Het parket kwalificeerde de feiten als moordpoging. “Beklaagde zegt dat het niet de bedoeling was om te doden, maar schiet wel op 2 meter afstand vier keer op het slachtoffer. Op iemand die wegspringt. Hoe kan je dan weten hem niet dodelijk te raken? De voorbedachtheid is eveneens duidelijk. Hij gaat doelbewust en beredeneerd het wapen halen. Er was voldoende tijd om zich te bedenken. De psychiater bestempelt hem als iemand met een narcistisch persoonlijkheid die gevoelig is voor krenking, wat kan leiden tot impulsdoorbraken. Dit is een weloverwogen en voorbedachte daad als gevolg van het narcistische karakter. Ik vorder tien jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.”

Massief blok spijt

Advocaat Luk Delbrouck nam het op voor de Houthalenaar. “Hij is een massief blok spijt. Die spijt heeft hij al uitgedrukt vanaf het eerste verhoor.”

De raadsman betwistte de intentie tot doden. Delbrouck had het over slagen en verwondingen met voorbedachtheid. “Er is gemikt op de benen. Niet op het hoofd of het hart. Iets wat iemand met schietervaring perfect kan.”

Delbrouck haalde aan dat ook het slachtoffer voor een deel verantwoordelijk was en had het over uitlokking. “Hij irriteerde mijn cliënt door zijn ‘koolmijn’-Vlaams na te doen.”

De raadsman opperde om een straf met uitstel gekoppeld aan voorwaarden op te leggen. “Moet dat uur zinsverbijstering in een vlekkeloos bestaan van duizenden uren leiden tot een celstraf van tien jaar? Dat lijkt me helemaal niet correct.” Vonnis op 28 april.

Aangeboden door onze partners