Activisten lieten afgelopen nacht de banden van 150 SUV’s leeglopen.© STOP SUV: Tyre Extinguishers

Activisten laten banden van 150 SUV’s leeglopen: “Grote, vervuilende en gevaarlijke voertuigen”

Brussel -

In Brussel hebben leden van de groep STOP SUV: Tyre Extinguishers de banden van zo’n 150 SUV’s laten leeglopen. “Het is gevaarlijk om zo’n grote, energieverslindende, vervuilende en gevaarlijke voertuigen te gebruiken terwijl er veel alternatieve oplossingen zijn.”

Amaury Michaux

Het is al de tweede keer op korte tijd dat de beweging de banden van SUV’s laat leeglopen. Eerder deze maand had de groep STOP SUV: Tyre Extinguishers al de banden van een veertigtal wagens laten leeglopen in Etterbeek. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben ze hun werkingsgebied uitgebreid en gingen ze ook in Ukkel, Sint-Gillis, Elsene en de Europese wijk te werk.

“SUV’s zijn niet alleen een ramp voor het milieu, ze vormen ook een ernstige bedreiging voor onze gezondheid. Vanwege hun gewicht en hun imposante afmetingen zijn deze voertuigen veel gevaarlijker dan andere. Hun bestuurders hebben dus tien procent meer kans op een ongeval. Bij een aanrijding met een voetganger heeft de voetganger twee keer zoveel kans om te overlijden”, klinkt het.

De groepering vraagt daarom aan de overheid om dat type voertuig in steden te verbieden. Ook in gent werden in de nacht van donderdag op vrijdag de banden van een vijftigtal wagens leeggelaten.

Aangeboden door onze partners